Generaal Michels geridderd

Rinus Michels is zaterdag, voor de oefeninterland Nederland-Peru, door de Nederlandse voetbalbond benoemd tot bondsridder. 'De Generaal', voormalig coach van Oranje, kreeg de onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten voor het Nederlandse voetbal. Het bondsridderschap is de op één na hoogste KNVB-onderscheiding. Er zijn tachtig ridders, onder wie Johan Cruijff, Wim van Hanegem en Frank Rijkaard.

Meneer Michels, was u verrast toen u hoorde dat u geridderd werd?

“Dat kun je wel zeggen, ja. Samen met mijn vrouw was ik naar Eindhoven gereisd om Oranje te zien voetballen. Ik meldde me op een met de KNVB afgesproken plek in het Philips-stadion, toen ik opeens naar voren werd geroepen door KNVB-voorzitter Sprengers.”

Is dit de kroon op uw carrière?

“Nou, zó zwaar wil ik het ook weer niet stellen. Het is een grote eer, maar ik heb meer mooie momenten gekend. Ik zie het bondsridderschap als afsluiting van een bepaalde fase, net als het winnen van de Europese titel in '88 ook de afsluiting van een fase was. Alleen leverde de riddering me minder stress op dan het hele Europees kampioenschap voetbal, haha.”

U volgt het voetbal nog op de voet?

“Dacht het wel, ja. Vooral het Nederlands Elftal heeft mijn interesse. Interlands mis ik liever niet, ook niet als ze een vriendschappelijk karakter hebben. Tactisch gezien haal ik nog het een en ander uit zo'n potje.”

Wat vond u zaterdag van Oranje?

“De ploeg heeft vrij aardig gespeeld dacht ik zo. Ik heb een paar leuke aanvallen gezien. We speelden op z'n Hollands hè: snel, gevarieerd en aanvallend. Nee, het zit wel snor met Oranje.”

Nederland wordt in 2000 dus Europees kampioen?

“Met dat soort uitspraken moet je voorzichtig zijn. Ik weet als oud-trainer maar al te goed dat je zeges nauwelijks kunt voorspellen. Er kan altijd iets vervelends gebeuren. Michael Boogerd kreeg in Valkenburg toch óók een lekke band? Maar ik heb in ieder geval alle vertrouwen in de ploeg én bondscoach Frank Rijkaard.”