'Fusie tussen Dasa en BAe op komst'

ROTTERDAM, 12 OKT. De vliegtuigbouwers British Aerospace (BAe) en Daimler-Benz Aerospace (Dasa) willen begin volgend jaar fuseren als eerste opstap naar een geïntegreerd Europees defensiebedrijf. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times vanmorgen bericht. De krant baseert zich op zakenlieden die bij de onderhandelingen zijn betrokken.

De bedoeling van de Brits-Duitse combinatie is een koepel te vormen waarbinnen ook plaats is voor andere Europese bedrijven. De Franse branchegenoot Aerospatiale krijgt een uitnodiging om zitting te nemen in de directieraad, met de bedoeling uiteindelijk ook te fuseren.

Na een jaar van onderhandelingen tussen overheden en bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Zweden en Spanje lijkt een spoedige Europese fusie van defensiebedrijven vooralsnog onwaarschijnlijk.

Daarom zouden BAe en Dasa nu een holding willen vormen die als trekpaard moet fungeren om uiteindelijk ook de Franse combinatie Aerospatiale/Matra binnen te halen. Waarschijnlijk wordt de houdstermaatschappij in Nederland gevestigd, wegens het gunstige belastingklimaat.

“Waar we naar kijken is de vorming van een holding die als een soort paraplu fungeert. Zodra Aerospatiale en andere Europese defensiebedrijven er klaar voor zijn, kunnen ze meedoen”, zegt een bij de onderhandelingen betrokken zakenman in de FT. Het plan zou de steun genieten van de Britse premier Tony Blair en zijn minister van Handel en Industrie Peter Mandelson.

Struikelblok voor een compleet Brits-Duits-Franse defensiecombinatie is nu het trage tempo waarin Parijs Aerospatiale privatiseert. BAe en Dasa zijn tegen een aandeelhouderschap van de Franse regering in zo'n nieuwe supercombinatie. “Dat zou nationalisatie via de achterdeur betekenen, en dat willen we niet”, zo citeert de FT een bron uit de top van het Britse defensie-apparaat.

In juli kondigde de Franse premier Jospin de fusie aan tussen Aerospatiale en de defensie-activiteiten van Magra, onderdeel van Lagardère. De staat zou zijn belang in die combinatie terugbrengen tot 46 procent.

Dat vinden BAe en Dasa nog een veel te groot belang. “Het is belangrijk dat de Franse reorganisatie goed wordt uitgevoerd”, aldus de defensiebron nu. “Dus hebben we nu geen haast om ze (Aerospatiale/Matra) geheel in het nieuwe bedrijf (BAe/Dasa) te absorberen.”

De twee defensiebedrijven zullen hun fusievoorstellen de komende weken aan de Britse en Duitse regeringen voorleggen.