Eén grote familie op het voetbalveld

Vanochtend zijn ze bij elkaar gekomen, de speelsters van het nationaal militair vrouwenvoetbalteam. Niet voor een gezellig onderonsje, maar ter voorbereiding op de interland tegen Engeland, morgen om 16.00 uur op het veld van Seastum in Zeist. Een historische wedstrijd, omdat de Nederlandse krijgsmacht op een voetbalveld nog nooit door vrouwen is vertegenwoordigd.

In de voorbereiding op de interland is niets aan het toeval overgelaten. De enige onbekende factor is de tegenstander. Hoe zal die spelen? Typisch Engels, lange-halen-snel-thuis? Aanvoerder Mildred Brouwer (24) heeft geen flauw idee, maar zelfverzekerd klinkt het dat “wij gewoon ons eigen spelletje gaan spelen”. En dat eigen spelletje is volgens de op Schiphol werkzame marechaussee “typisch Nederlands”: technisch verzorgd circulatievoetbal in een hoog tempo.

In de selectie zitten de beste speelsters uit de vier krijgsmachtdelen. Naast de marechaussee zijn dat de landmacht, luchtmacht en marine. Brouwer, die als meisje al “met de jongens op straat voetbalde”, noemt het een eer om morgen naar het Wilhelmus te mogen luisteren. “Je vertegenwoordigt toch je land, hè.” Daarnaast vindt ze het leuk om collega's uit andere delen van de krijgsmacht te leren kennen. “Normaal gesproken ontmoet ik die nooit. Jammer, want we zijn toch één grote familie.”

Of de Nederlandse vrouwen vaker op het voetbalveld hun kracht kunnen tonen, is nog onzeker. Volgens Hen Blikman van het Bureau Internationale Militaire Sport van de krijgsmacht en chef d'equipe van de voetbalploeg zijn er nauwelijks landen waar vrouwen goed vertegenwoordigd zijn in de krijgsmacht. Brouwer is daarom al blij met één keer per jaar tegen Engeland. Maar volgend jaar dan wel graag uit', zegt ze. Voor het reisje.

    • Paul de Lange