DRIE PIANOTRIO'S

Low Motion Trio: Song (VIA Jazz 9920582). Rob Agerbeek: Three of a Kind (Oldie Blues 7112). Distr. Munich. Kühn/Humair/Jenny-Clark: Triple Entente (EmArCy 558 690). Distr. Polygram.

Het Low Motion Trio staat op naam van bassist Wiro Mahieu, maar wie dat niet weet hoort op Song een gewoon pianotrio, zij het met een prominente contrabassist. De sferen die dit trio met pianist Jeroen van Vliet en drummer Pieter Bast oproept zou men modern abstract kunnen noemen. Er staat geen enkele standard op het repertoire, ook niet in een bebop-vermomming, en ook de blues blijft achterwege. Twee van Chick Corea geleende stukken geven het spectrum van dit trio goed weer: van gestileerde dromerigheid tot beheerste vaart.

De beweging van het trio van Rob Agerbeek is eenduidig; vooruit, vooruit, gelijk een trein. De nummers duren gemiddeld drie minuten, net als in de tijd waar expliciet naar verwezen wordt: 1930-'40, de gouden jaren van de boogie-woogie. De zes composities van Agerbeek zelf wijken weinig af van de covers van Albert Ammons, Pete Johnson en Meade 'Lux' Lewis, de reuzen van de boogie-blues.

Ook de cd titel Three of a Kind moet wel slaan op deze drie want Agerbeeks begeleiders zijn niet echt nodig zoals blijkt in de solo-stukken.

Uitdagender is de rolverdeling op Triple Entente waarop de Franse drummer Daniel Humair en idem bassist Jean François Jenny-Clark zich meten met de Duitse pianist Joachim Kühn.

De musici werden volwassen in de jaren '60 en dat is te merken. aan hun aanpak. Ze hoeven die tijd niet te reconstrueren, het zit hen nog altijd in de botten; de sfeer van de herrschaftsfreie Diskussion. Soms domineert Kühn even duidelijk het gesprek, maar wel op grond van argumenten. En als Humair of Jenny-Clark iets beters weten, dan schromen ze niet dat te laten weten.

Het resultaat is spannende muziek die soms doet denken aan de prachtige trio lp's die pianist Paul Bley in de jaren '60 maakte. Een groot verschil is er ook; Bley speelde vrijwel altijd stukken van anderen en deze drie musici uitsluitend zichzelf.

    • Frans van Leeuwen