Delft Instruments schrapt 140 banen

ROTTERDAM, 12 OKT. Door een reorganisatie bij Delft Instruments verliezen 140 werknemers, van wie 120 in Nederland, hun baan. Volgens de fabrikant van medische apparaten, nachtkijkers en meetapparatuur zijn gedwongen ontslagen onvermijdelijk.

De vestiging Electro Optics in Delft gaat dicht, waardoor 30 mensen op straat komen te staan. Verder verdwijnen bij de vestigingen Oldelft, Nonius (Delft) en ODLeeuwarden tientallen banen. Ook het hoofdkantoor in Delft moet het met minder personeel doen. In India verkoopt Delft Instruments zijn belang in de slechtlopende joint venture BE-Delft. Bij Delft Instruments werken nu nog ruim 1.200 mensen.

De eerder aangekondigde sanering bij het Delftse bedrijf is het gevolg van slechte resultaten. “Rond een kwart van de omzet omvat niet-renderende activiteiten”, zo meldt de directie vanochtend. Delft Instruments gaat zich fixeren op de medische en industriële markten, waarbij de nadruk op software komt te liggen. Voor de herstructuring heeft het bedrijf een voorziening van 50 tot 60 miljoen gulden getroffen.

FNV Bondgenoten is verbaasd over de plotselinge aankondiging van het banenverlies. “In mei ging het nog goed met het bedrijf. Laat ze eerst maar eens de noodzaak van een reorganisatie aantonen”, zegt een woordvoerster van FNV Bondgenoten. De vakbonden eisen dat bij elk van de drie bedrijfsonderdelen (Oldelft, Electro Optics en Nonius) een onderzoek komt. “Pas als daaruit blijkt dat het nodig is te reorganiseren, gaan we een scenario maken. Zeker is dat daarbij niemand gedwongen ontslagen mag worden”, aldus FNV Bondgenoten.

Door de reorganistie versneld uit te voeren, denkt de directie het winstniveau volgend jaar alweer op peil te hebben. Vanaf het jaar 2000 moet de winst per aandeel jaarlijks met 10 tot 15 procent groeien. Vanaf het jaar daarna wil het bedrijf een nettowinstmarge van minstens 7 procent behalen. In de eerste helft van dit jaar stond het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening van Delft Instruments diep in het rood met een verlies van 4,3 miljoen gulden. Reden voor de nieuwe bestuursvoorzitter E. de Groot, die in mei in dienst kwam, om het roer drastisch om te gooien.