Dankert: afdracht aan Europese Unie zal omhoog gaan

DEN HAAG, 12 OKT. Nederland zal de komende jaren niet minder maar juist meer aan de Europese Unie betalen. Dat heeft PvdA-Europarlementariër P. Dankert afgelopen weekeinde gezegd in het PvdA-Vlugschrift.

Premier Kok en staatssecretaris Benschop (Europese Zaken), partijgenoten van Dankert, hebben vorige week juist met een veto gedreigd om verlaging van de Nederlandse bijdrage aan de EU te realiseren.

PvdA, VVD en D66 hebben zich in het regeerakkoord voor de komende vier jaar vastgelegd op een bezuiniging van 1,3 miljard gulden op de nationale afdracht aan de EU. Het grootste deel van deze besparing wordt al gehaald als de uitgaven van de Europese Unie niet toenemen, zo heeft het kabinet berekend.

Dankert denkt echter dat de uitgaven van de Unie door tal van factoren wel zullen blijven groeien. “Nederland zal haar bezuinigingstaakstelling van 1,3 miljard op EU-afdrachten nooit realiseren”, zegt hij.

Vanmorgen voegde hij daar voor de radio nog aan toe dat het dreigen met een veto geen indruk zal maken. Volgens Dankert gebeurt dat wel als een land als Duitsland met een veto dreigt, maar niet als Nederland dat doet. Ook andere Europarlementariërs, zoals Maij-Weggen (CDA) en Brinkhorst (D66), toonden zich dit weekeinde verrast over het dreigement, dat zij improductief noemden.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft afgelopen week erkend dat Nederland onevenredig veel meer aan de EU betaalt dan ze ontvangt.

Maar voorzitter Santer maakte tevens duidelijk dat hierover pas na 2003 gepraat kan worden, wanneer naar verwachting enkele Oost-Europese landen toetreden tot de EU.

Dankert is niet de eerste die meent dat het kabinet te optimistisch is in haar verwachting dat de nationale afdracht aan de EU omlaag kan. Eerder heeft D66-Europarlementariër Brinkhorst, net als Dankert oud-staatssecretaris van Europese Zaken, zich in soortgelijke bewoordingen uitgelaten. Wijziging van de nationale bijdragen aan de EU moet de instemming van alle lidstaten hebben.