Dag

Op een Rotterdams metrostation kreeg ik onlangs de stadskrant in handen. Dat is een uitgave van het gemeentebestuur van Rotterdam, waarin ditmaal de Rotterdammers worden opgeroepen te reageren op de profielschets voor de nieuwe burgemeester.

Na lezing van deze zeer uitvoerige schets besefte ik dat Rotterdam eigenlijk een heel ander type burgemeester zoekt dan de inmiddels opgestapte Peper. Men wil iemand die zich de Rotterdamse cultuur ('opgerolde mouwen' staat er als uitleg bij) snel eigen maakt.

De enige keer dat Peper zijn mouwen oprolde, was toen hij met zijn vorige echtgenote een woest interview gaf aan Ischa Meijer. Hij vertelde toen dat hij een voorlichter zocht die hem eindelijk eens goed kon 'sellen': “En hij hoeft niet betrouwbaar te zijn, maar wél voor mij.”

De profielschets wil ook dat de nieuwe burgemeester 'een bruggenbouwer' is, die 'voor alle Rotterdammers toegankelijk is, open en communicatief ingesteld'. Een brug kon Peper wel bouwen - al dreigde soms al snel instortingsgevaar - maar ik heb nog nooit een Rotterdammer gesproken die hem toegankelijk, open en communicatief vond, hoewel het toch niet zo moeilijk is om dat alledrie tegelijk te zijn.

Nog saillanter is punt 3c van de schets: “(de burgemeester) staat voor een moderne overheid die transparant en afrekenbaar is, doelgericht werkt en sober omspringt met gemeenschapsmiddelen”.

'Afrekenbaar' - dat woord kende ik nog niet, maar ik vermoed dat die profielschrijvers bedoelen: als de burgemeester weinig sober met de gemeenschapsmiddelen omspringt en bijvoorbeeld al na enkele maanden van zijn nieuwe politiecommissaris afwil, moet je er als stad zélf voor opdraaien.

Over die commissaris gesproken: Rotterdam stelt het op prijs als de nieuwe burgemeester de positie van deze functionaris (en ook die van de commandant Brandweer) 'erkent'. Een Rotterdamse hand is gauw gevuld, je kunt merken dat ze er Stalineske tijden achter de rug hebben.

Wat gebeurt er nu als je als Rotterdammer op deze profielschets reageert?

Helaas, het gemeentebestuur laat weten dat er met de leden van de vertrouwenscommissie geen discussie over de kandidaten mogelijk is. “U krijgt daarom van uw brief wel een ontvangstbevestiging, maar geen inhoudelijk antwoord.”

Kwestie van transparantie.

    • Frits Abrahams