Congolese rebellen halen Boeing neer

NAIROBI, 12 OKT. Congolese rebellen hebben zaterdag bij de strategische stad Kindu in Oost-Congo een civiel vliegtuig neergeschoten. Volgens de rebellen waren de ongeveer 40 inzittenden regeringsmilitairen, volgens de regering betrof het vrouwen en kinderen. Het wrak ligt ergens in het dichte tropische regenwoud en was vanochtend nog niet gelokaliseerd.

Regering en rebellen geven tegenstrijdige versies van het incident met de Boeing 727 van Congolese Airlines, een privé-maatschappij. De rebellen, die sinds vorige week Kindu omsingelen, zeggen het toestel 's ochtends te hebben neergehaald toen het landde. Vermoedelijk gebeurde dit met een SAM-7 raket. “We beschikten over duidelijke informatie van onze mannen die Kindu infiltreerden dat zich geen burgers aan boord bevonden”, aldus een woordvoerder van de rebellen.

Zowel de regering in Kinshasa als de eigenaar van Congolese Airlines zeggen dat de Boeing opsteeg naar de hoofdstad en dat de inzittenden burgers waren die de belegerde stad probeerden te ontvluchten.

Congo heeft geen nationale luchtvaartmaatschappij. Talrijke privé-ondernemingen hebben hun toestellen geleend of verhuurd voor militaire activiteiten. Ook aan rebellenzijde worden burgertoestellen ingezet voor militaire taken. De rebellen kaapten toen ze Oost-Congo veroverden enkele toestellen en dwongen de piloten troepen te transporteren.

Kindu is de enige stad van betekenis in het oosten in handen van de regering. Het regime van president Kabila maakte de stad tot bruggenhoofd voor een herhaaldelijk aangekondigd grootschalig offensief in het oosten. Verovering van Kindu door de rebellen zou voor hen de eerste grote overwinning in twee maanden betekenen. De val van Kindu zou de de facto opsplitsing van Congo inluiden. Sinds gistermiddag bestoken de rebellen het gebied rond de luchthaven met zware mortieren. De opstandelingen zeggen eenderde van de stad in handen te hebben.