CAKE

Cake: Prolonging The Magic (Capricorn/Mercury 538 092-0)

Ironie is een teken van zwakte, vindt zanger John McCrea van de ironische trekjes die tegen wil en dank doorklinken op de derde cd Prolonging The Magic van zijn groep Cake uit Sacramentao, Californië. De bedekte spot van een jammerende zingende zaag in het nummer Guitar en de sonore samenzang in Sheep Go To Heaven ('and goats go to hell') onderscheiden Cake van bravere broeders die zich bij hun zoektocht naar de perfecte popsong vastbijten in humorloos vakmanschap. Meer dan op de voorlaatste cd Fashion Nugget verwijzen hun beknopte liedjes naar ouderwetse country & western, met jengelende steelgitaren en onzuivere mariachi-trompetten. Wat doen je vingers als je ze 's nachts niet in de gaten kunt houden, vraagt McCrea zich af in When You Sleep: 'Do they play guitar in a latin bar/ are they strangers or lovers/ do they drive your car?'

De ironie druipt er van af, en juist daarom is Cake zoveel leuker dan al die sombere Amerikaanse gitaargroepen die vinden dat popmuziek een bloedserieuze zaak behoort te zijn.

    • Jan Vollaard