Bulgarije bedwingt Engeland; Turkije klopt Duitsland in EK-voorronde

ROTTERDAM, 12 OKT. Erich Ribbeck heeft als bondscoach van het Duitse voetbalelftal zijn debuut gemaakt met een nederlaag in de kwalificatiereeks voor het EK 2000 in Nederland en België. In Bursa, waar ook Nederland onderuit ging in de aanloop naar het WK, verloor de sterk verjongde Mannschaft met 1-0. De Turken hadden in Groep 3 het spits al afgebeten met een overwinning (3-0) op Noord-Ierland.

Twintig minuten voor tijd besliste Turkije de wedstrijd via aanvaller Hakan Sükür van Galatasaray. De treffer kwam op wonderbaarlijke wijze tot stand. Tot twee maal toe wist doelman Kahn van Bayern München een Turkse inzet weg te stompen, maar de kopbal van Sükür ging via de paal en de grabbelende Kahn alsnog over de lijn. In de slotfase werd Tayfun aan Turkse kant met een tweede gele kaart van het veld gestuurd.

Turkije won voor het eerst sinds 47 jaar van Duitsland. Afgezien van de vreugdetonelen in het land zelf werd na afloop ook het straatbeeld in het Berlijnse Kreuzberg bepaald door feestende fans. De politie arresteerde zeven man wegens beledigende taal en het ingooien van ruiten. In Stuttgart bleef het eveneens lang onrustig. Geparkeerde auto's werden vernield.

Engeland (Groep 5) kwam in Londen niet voorbij Bulgarije, waar Hristo Stoitjskov als aanvoerder begon: 0-0. Op Wembley herwon Bulgarije met de remise wat aan respect nadat de ploeg in de eerste kwalificatiewedstrijd tegen Polen een beschamende nederlaag (0-3) had geleden. Voor Engeland was het al de tweede teleurstelling, na het verlies (2-1) tegen Zweden in de openingswedstrijd.

De Bulgaren speelden hun eerste interland onder leiding van de nieuwe bondscoach Dimitar Dimitrov, die Hristo Bonev een maand geleden opvolgde. Bonev stapte op naar aanleiding van de nederlaag in de thuiswedstrijd tegen de Polen. Dimitrov zei vooraf al dat zijn ploeg voor een punt kwam. Hij had het team in vergelijking met de vorige wedstrijd op maar liefst zeven plaatsen gewijzigd.

Ajacied Ole Tobiasen speelde in de basis bij Denemarken in de thuiswedstrijd in Groep 1 tegen Wales. De Denen verloren verrassend met 1-2. Vlak voor tijd waren beide teams nog in evenwicht, maar Wales sloeg alsnog toe via de 19-jarige Bellamy. Door de nederlaag hebben de Denen grote problemen. De eerste wedstrijd waren ze al niet verder gekomen dan 0-0 tegen Wit-Rusland, en de duels met Italië en Zwitserland komen er nog aan. Deze landen speelden tegen elkaar, Italië won met 2-0 dankzij doelpunten van Alessandro del Piero.

Een andere Ajacied, Jari Litmanen, werd pas een kwartier voor het einde van Noord-Ierland-Finland in het veld gebracht. Op dat moment stonden de Ieren al met 1-0 voor, hetgeen ook de uitslag werd. Met Litmanen in de ploeg zetten de Finnen wat meer druk, maar zonder resultaat. Overigens startten bij de Finnen PSV'er Joonas Kolkka en Willem II-er Sami Hyppiä wel in het basiselftal.

Bij Georgië begonnen drie spelers uit de Nederlandse competitie in de basis in het met 1-0 verloren uitduel met Letland (Groep 2). Archil Arveladze (NAC), Georgi Kinkladze (Ajax) en Georgi Gakhokidze (PSV) waren de gelukkigen, alhoewel de laatste in de tweede helft werd gewisseld. Shota Arveladze (Ajax) was niet meegereisd, omdat hij nog niet volledig fit was na een blessure.

Ondanks de impulsen van Kinkladze, die zijn ploeg na rust op sleeptouw nam, kwam Georgië te kort.

In Groep 7 ging Portugal thuis in de negentigste minuut ten onder tegen Roemenië. In Porto was Munteanu matchwinner (0-1).