Zoeken lijken Swissair gestopt

MONTREAL, 10 OKT. Duikers van de Canadese kustwacht zijn gestopt met zoeken naar stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp met een Swissair-toestel begin vorige maand voor de oostkust van Canada.

De bergingsoperatie wordt nu beheerst door het optakelen van grotere wrakstukken van het vliegtuig vanaf de bodem van de Atlantische Oceaan. Dat heeft de Canadese Verkeersveiligheidsdienst gisteren in Halifax bekendgemaakt.

Volgens Vic Gerden, hoofd van het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp, moet de berging worden versneld voordat winterweer de operatie onmogelijk maakt. Bovendien “zijn alle bereikbare stoffelijke resten geborgen,” zo zei hij. Zo'n negentig procent van de wrakstukken ligt nog zestig meter onder water.

Van de 229 slachtoffers zijn 78 personen geïdentificeerd, verklaarde John Butt, hoofd-lijkschouwer van de Canadese deelstaat Nova Scotia, gisteren.

Onder hen zijn de piloot en co-piloot. Wegens de kracht van het ongeluk zijn de meeste stoffelijke resten niet herkenbaar op het oog en zijn lijkschouwers aangewezen op gebitten, vingerafdrukken en DNA-proeven. Butt zei nog zeker vijf maanden nodig te hebben voor het identificatieproces.

De oorzaak van de ramp staat nog niet vast. Er zijn aanwijzingen van een ernstige stroomstoring aan boord, die mogelijk is veroorzaakt door brand en kortsluiting in de elektrische bedrading. Het toestel, dat op weg was van New York naar Genève, wilde een noodlanding maken in Halifax nadat de piloot melding had gemaakt van rook in de cockpit.

De Amerikaanse televisiezender ABC meldde deze week dat uit de 'zwarte doos' met opnamen van gesprekken in de cockpit is gebleken dat stewardessen de piloot desgevraagd meldden dat er geen rook was in de cabine. Het uitdelen van maaltijden werd gestaakt toen de passagiers werd verteld dat een noodlanding zou worden gemaakt.

De passagiers waren volgens cabinepersoneel relatief kalm, ondanks dat het licht was uitgegaan. Informatie van de 'zwarte doos' is vertrouwelijk en mag in Canada niet openbaar worden gemaakt.