Website

De man zonder gezicht, werd de Oostduitse meesterspion Markus Wolf wel genoemd. Tijdens de Koude Oorlog slaagde hij er steeds in te ontsnappen aan de camera's van Westerse geheime diensten. Wolf is een van de spionnen die op de nieuwe Cold War-site van CNN wordt geportretteerd. De site hoort bij de gelijknamige 24-delige televisieserie over de Koude Oorlog die CNN 's zondags om 20.00 uur uitzendt (en die op zaterdagen ook bij de BBC te zien is).

Spionage en technologie vormden belangrijke wapens in de Koude Oorlog. Het verspreiden van disinformatie werd zowel door het Oosten als het Westen gebruikt om verwarring en haat te zaaien. In de Spy files worden enkele bekende misverstanden recht gezet. De CIA was niet de uitvinder en verspreider van het aids-virus en de Verenigde Staten hebben geen Latijns-Amerikaanse baby's vermoord om hun organen te gebruiken. We leren dat de KGB deze verhalen de wereld in heeft geholpen om de Amerikanen in een kwaad daglicht te stellen. CNN blijft vaag over hoe de VS de Russen in diskrediet probeerde te brengen.

De site is buitengewoon mooi vormgegeven en bevat tal van interactieve tijdbalken en quizzen. 'Were you a cold war couch potato?' test de kennis van Amerikaanse series en films uit die tijd.

'Dangerous words' heet de sectie over de vervolgingen van schrijvers en intellectuelen in de VS en de Sovjet Unie. Een van de interessantste delen van de site gaat over de ontwikkeling van het Internet, uitgevonden om in tijden van oorlog snel te communiceren.

(www.cnn.com/SPECIALS/cold .war)