Verlies voor Waalse dochter Hoogovens

Staalbedrijf UGB in het Belgische La Louvrière, een 50-procentdochter van het Nederlandse Hoogovens, heeft in de eerste negen maanden een verlies geleden van 470 miljoen frank (25,7 miljoen gulden). Dat hebben vakbondsbestuurders verklaard. Voor heel 1998 zou het verlies oplopen tot ruim 700 miljoen frank.Minder orders en dalende prijzen zijn de oorzaken van het verlies. Als gevolg daarvan staan zeshonderd van de 1300 werknemers sinds begin oktober tijdelijk op non-actief. Toen Hoogovens eind vorige maand een winstwaarschuwing gaf voor 1998, maakte het bedrijf al bekend dat de staalproductie in La Louvière zou worden verminderd. Hoogovens liet toen ook weten voorgenomen investeringen in het Waalse bedrijf voorlopig op te schorten wegens de voortdurende arbeidsonrust. Voornaamste reden daarvoor is het gesteggel over de functieclassificaties sinds Hoogovens het bedrijf in 1997 (deels) overnam. Het voormalige Boël heeft zeshonderd looncategorieën.