Technologie houdt Ohra uit het rood

Het Ohra Aandelenfonds heeft het afgelopen jaar als enig wereldwijd opererend aandelenfonds een positief rendement geboekt. Terwijl Rolinco het belegd vermogen met maar liefst 17 procent zag afnemen, steeg de koers van het fonds van Ohra met 3,4 procent. “De laatste dag dat we nog in de zwarte cijfers zitten”, stelt fondsbeheerder A. Schellen van Ohra.

Het geheim van de relatief goede beleggingsprestaties is volgens Schellen de nadruk op technologiefondsen zoals Yahoo (Internetnavigatie), Amazon.com (boekhandel op Internet) en Microsoft. “Yahoo heeft sinds januari een groei doorgemaakt van 240 procent. Als de rest van de beurs dan niet stijgt, wordt het relatieve belang van dergelijke fondsen vanzelf groter. In totaal vormen de technologiefondsen zo'n 10 procent van ons vermogen”.

Schellen ontkent niet dat bijvoorbeeld de Internet-fondsen erg risicovol zijn. “Maar als je gelooft dat zo'n ontwikkeling heel belangrijk wordt, dan ben je bereid om bijvoorbeeld tachtig keer de winst te betalen voor een aandeel of vijftien keer de omzet.”

Naast de technologiesector heeft Ohra ook veel fondsen in de farmaceutische sector in de portefeuille. “Door deze keuze zijn we bijna automatisch overwegend actief in de Verenigde Staten actief en dat is goed uitgevallen. Tegelijk hebben we ons gelukkig vorig jaar uit Hongkong en teruggetrokken”, aldus Schellen.

Voor de komende maanden is de fondsbeheerder heel wat minder optimistisch. “In de Verenigde Staten lijkt men rekening te houden met een recessie, terwijl wij eerder uitgingen van een groeivertraging. Belangrijk verschil voor ons daarbij is dat bedrijven bij een recessie hun investeringsprogramma's terugdraaien. Vooral de technologiefondsen zijn daarvan natuurlijk het slachtoffer.”Uit het overzicht lijkt voor een aantal aandelenfondsen die zich op Azië richten de ergste pijn voorbij. In vergelijking met een maand geleden hebben de Robeco-fondsen Hongkong en Singapore zelfs een positief rendement geboekt, terwijl het belegd vermogen op jaarbasis nog met de helft is teruggelopen. In Europa is het beeld precies andersom. Op jaarbasis staan de seinen met uitzondering van het Britse Robeco-fonds nog op groen, maar in vergelijking met vorige maand is het rendement zonder uitzondering negatief.