Simitis somber over verkiezingen

Komende zondag worden in Griekenland gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Voor de regering-Simitis vormen zij een belangrijke graadmeter.

ATHENE, 10 OKT. Gemeenteraadsverkiezingen veroorzaken in Griekenland gewoonlijk een terugslag voor de regerende partij. En die van 11 en 18 oktober zullen daarop waarschijnlijk geen uitzondering vormen. Dat de socialistische premier Kostas Simitis alweer geruime tijd geleden deze krachtmeting grote politieke betekenis toekende, moet hem dan ook als tactische fout worden aangerekend.

Vanzelfsprekend staat bij lokale verkiezingen de strijd in het teken van sterke persoonlijke tegenstellingen, die het partijaspect verdoezelen. Maar sinds vier jaar worden bij lokale verkiezingen ook provincieraden en -prefecten gekozen, die eerder door de regering werden aangewezen. Hier zijn de kandidaten doorgaans veel minder bekend en wordt de strijd op het politieke vlak uitgestreden.

Zo is de campagne voor het 'superprefectschap' Athene-Pireus (ruim een derde van de totale Griekse bevolking) een zuivere partijaangelegenheid. Vorige keer won de kandidaat van de socialistische PASOK met miniem verschil in de tweede ronde. Als deze nu verliest, is dat voor de regering een ramp. Simitis heeft zich er reeds openlijk bij neergelegd dat het aantal van 41 (op de 56) prefecturen in handen van de PASOK dit jaar waarschijnlijk zal teruglopen tot in de dertig.

Interessanter is de strijd in de drie grote steden, Athene, Pireus en Thessaloniki. Eerstgenoemde is als barometer eigenlijk onbruikbaar. Daar regeert Griekenlands meest populaire politicus, Dimitris Avramópoulos, die weliswaar uit rechtse gelederen afkomstig is.Hij voert de kleuren blauw, groen en rood van de drie grote partijformaties. Voor de rechtse oppositiepartij Nieuwe Democratie (ND) is hij even gevaarlijk als voor de regeringspartij.

De grenzeloze populariteit van Avramópoulos, die waarschijnlijk al in de eerste ronde, dus met meer dan 50 procent, zal worden gekozen, is eigenlijk een mysterie. Men zegt dat hij de stad een vrolijker aanzien heeft gegeven, maar dat geldt alleen het centrum van het centrum. Voor de 'buurten' heeft hij niet veel gedaan. Waarschijnlijk dankt hij zijn goede naam meer aan de prettige manieren waarmee hij dagelijks op de televisie verschijnt. Hij is een typische public-relationsman. Ook het gigantische, maar kitscherige nieuwjaarsnachtconcert dat hij dit jaar voor de burgerij organiseerde, wijst in die richting.

Van het chaotische Pireus, met als vanouds zeer veel kandidaten, valt nog niet veel te zeggen, maar de PASOK heeft haar hoop gevestigd op de noordelijke hoofdstad Thessaloniki, waar zij een kandidaat heeft gevonden die tevoren de voorstad Kalamariá zestien jaar succesvol heeft geleid. Deze Lazaridis heeft de regering weten over te halen de belastingschulden (ter waarde van 60 miljoen gulden) van de twee grote plaatselijke basketbalclubs PAOK en Ares kwijt te schelden.

In feite heeft de PASOK het meest te vrezen van een lastige vleugel in de eigen partij, die nostalgisch terugkijkt naar de grote, overleden oprichter Andreas Papandreou. Deze 'presidentiëlen', zoals ze worden genoemd, hebben her en der eigen kandidaten voor het burgemeester- of prefectschap gesteld, die 'partizanen' worden genoemd. Bijvoorbeeld in de hoofdstad, waar de keus van het burgemeesterschap eigenlijk al is beslist.

De belangstelling gaat hier dan ook meer uit naar de tweede en derde plaats. De officiële kandidaat van de PASOK is de, eens hyperpopulaire, Maria Damanáki. Iedereen voorspelt haar een ramp, niet alleen omdat ze door Avramópoulos zal worden weggevaagd, maar ook omdat er zich een onofficiële kandidaat uit de PASOK-gelederen heeft aangemeld, Dimitris Beys, die vroeger al acht jaar burgemeester is geweest en toen overal boompjes heeft geplant.

Deze, wat stugge en saaie man, wordt gesteund door de Democratische en Sociale Beweging van Tsóvolas, die al drie jaar geleden boos uit de PASOK wegliep naar links. Doet Beys het goed, zal dat door de linkse en presidentiële belagers van Simitis worden uitgedragen als een groot succes, en krijgt hij het nog moeilijker dan hij het nu al heeft.

    • F.G. van Hasselt