Selectie; Televisie; zondag

ACTUALITEITEN Buitenhof. Gesprekken met Gerlach Cerfontaine, de nieuwe topman van Schiphol, en met Annemarie Jorritsma, minister van Economische Zaken. Ned.3, 12.05-13.00u.

DOCUMENTAIRES

Noorderlicht: Gedonder boven de wolken. Wetenschapsdocumentaire. Vandaag over onweer. Piloten die in het donker vliegen zien soms enorme lichtverschijnselen boven onweerswolken. In 1989 werden deze vanuit een spaceshuttle voor het eerst vastgelegd op video. Noorderlicht ging mee met een groep geofysici van de universiteit van Alaska, die vanuit een vliegtuig het onweer boven de wolken onderzoeken. Ned.3, 20.04-20.36u.

Thema: Werken om te leven, leven om te werken. Thema-avond over de haat-liefde verhouding tussen mens en arbeid. Portretten van nietsnutten en workaholics, lopende band-medewerkers en carrièrevrouwen. Ned.3, 21.08-0.08u.

Tragödien der Technik. Eerste aflevering van een tweedelige documentaire over rampen op zee en in de lucht. Om de dag raakt er ergens ter wereld een schip op zee in de problemen, door storm, botsingen of brand aan boord. Het archief van Lloyd's in Londen houdt alle scheepsrampen bij. Duitsl.2, 19.30-20.15u.

Hot doc. Na de val van de Sovjet-Unie bleef Rusland met een gigantische hoeveelheid kernwapens zitten. Honderden kernraketten staan nog steeds op scherp, ondanks alle verdragen. Ze zouden door een foutje zo afgevuurd kunnen worden op het Westen. Belg.2, 20.25-21.20u.

Absolute truth. Documentaireserie over de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk aan de vooravond van het derde christelijke millennium. Vandaag over moderne martelaren in Latijns-Amerika en een Afrikaanse kerk die het gebruik van condooms verwerpt. BBC2, 21.00-21.50u.

Pole to pole. Documentaireserie over de reis van Michael Palin van de noord- naar de zuidpool. Palin brengt in Ethiopië een bezoek aan de stad Gonder en de indrukwekkende Tissiat-watervallen. Via Addis Abeba reist hij door naar Mount Kenya. Hij is dan op de helft van zijn reis. Belg.2, 21.20-22.10u.

AMUSEMENT

Ruby Wax meets... Vandaag een ontmoeting op locatie met Jerry Springer. BBC1, 00.00-00.40u.

De boeren. Eerste aflevering van een zevendelige plattelandscomedy voor de jeugd, over twee broers die na het overlijden van hun ouders het boerenbedrijf voortzetten. Ned.3, 10.15-10.30u.

MUZIEK

Die 3 Tenore: Carreras-Domingo-Pavarotti. Registratie van het optreden van de drie tenoren tijdens het WK-concert in Parijs. Duitsl.2, 15.00-17.00u.

De grote componisten. Aandacht voor leven en werken van de operacomponist Giacomo Puccini (1858-1924). Belg.2, 22.10-23.10u.

KUNST

Friedenspreis des Deutschen Buchhandels. Rechtstreeks verslag van de prijsuitreiking van de vredesprijs van de Duitse boekhandel aan de schrijver Martin Walser in Frankfurt. Duitsl.1, 11.30-13.00u.

Close up: Incognito. Het korte leven van Hans Lodeizen. Documentaire over de dichter Hans Lodeizen, die in 1950 stierf op 26-jarige leeftijd. Ned.1, 18.30-19.28u.

FILMS

Taras Bulba (J. Lee Thompson, 1962, VS). Historische avonturenfilm naar roman van Gogol. Zestiende-eeuwse Kozakkenleider Yul Brynner kampt met rebellerende zoon Tony Curtis. Ook met Christine Kaufmann. RTL4, 13.30-15.35u., onderbroken door reclame.

Twenty Bucks (Keva Rosenfeld, 1993, VS). Amerikaanse tegenhanger van De jurk doet verslag van de levenswandel van een briefje van twintig. Tot de bonte verzameling van bezitters behoren Linda Hunt, Steve Buscemi, Spalding Gray en Gladys Night. SBS6, 13.40-15.10u., onderbroken door reclame.

Flame (Ingrid Sinclair, 1997, Zimbabwe). Zie Film-Vooraf. Ned.3, 14.00-15.59u.

North Sea Hijack/Ffolkes (Andrew V. McLaglen, 1979, VS). Vlakke confectiethriller waarin onderwaterexperts o.l.v. Roger Moore worden ingezet tegen internationale schurken die onder aanvoering van psychopaat Anthony Perkins een booreiland in de Noordzee hebben gekaapt. BBC1, 15.20-16.55u.

.Les Portes de la Nuit (Marcel Carné, 1946, Frankrijk). Laatste, destijds slecht ontvangen film die Carné maakte in samenwerking met scenarist Jacques Prévert markeerde tevens het einde van hun romantisch sombere 'poëtisch-realisme', de filmstroming waarvan hun Les Enfants du Paradis het beroemdste voorbeeld blijft. 25-Jarige Yves Montand speelt een verzetsheld die in het Parijs van vlak na de oorlog een tot mislukken gedoemde affaire beleeft met Nathalie Nattier, echtgenote van een zwarthandelaar en zus van een collaborateur. TV5, 20.00-22.00u., zwart-wit.

Moon over Parador (Paul Mazursky, 1988, VS). Amusante komedie benut te weinig zijn satirische mogelijkheden. Tweederangs-acteur Richard Dreyfuss neemt enkele dagen de plaats in van de ontijdig overleden dictator van een operette-staatje in Latijns-Amerika. Ook met Sonia Braga, Raul Julia. RTL5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

Malice (Harold Becker, 1993, VS). Thriller, waarin sterchirurg Alec Baldwin mogelijk een seriemoordenaar is, verloopt het eerste uur lachwekkend voorspelbaar, maar dan neemt het scenario ineens een totaal andere wending. Ook met Nicole Kidman en fraaie bijrollen van Anne Bancroft en George C. Scott. Veronica, 21.05-23.00u., onderbroken door reclame.

Seven (David Fincher, 1995, VS). Voormalige reclamefilmer Fincher maakte een geforceerd vormgegeven formule-film waarin rechercheur Morgan Freeman en zijn jonge collega Brad Pitt op zoek zijn naar verknipte seriemoordenaar die overtreders van een der zeven hoofdzonden genadeloos pleegt af te straffen. Modieuze gewichtigdoenerij over het Kwaad. BBC1, 22.05-24.00u.

.Cat People (Paul Schrader, 1982, VS). Paul Schrader werkte voor het eerst naar het scenario van een ander, maar de hem typerende streng-gereformeerde thematiek blijft evident in lichamelijke horrorfilm, losjes gebaseerd op de gelijknamige cult-film uit 1943. Godsdienstfanaticus Malcolm McDowell en diens zus Nastassia Kinski, kinderen van driedubbel zondige ouders, veranderen bij seksueel verkeer in een luipaard. Van een post-coïtale moord worden zij weer mens. BBC2, 23.45-1.45u.

Mit Himbeergeist geht alles besser (Georg Marischka, 1960, Oostenrijk). Blijspel met O.W. Fischer. De bedrieger wordt bedrogen en zo meer. Duitsl.1, 1.15-2.55u., zwart-wit.

Absent without Leave (John Laing, 1992, Nieuw-Zeeland). Verzorgd, fraai gespeeld liefdesdrama in oorlogstijd is gebaseerd op 'waar gebeurd' verhaal. Jonge, naïeve soldaat (Craig McLachlan) deserteert in het Nieuw-Zeeland van 1942 om zijn vrouw bij te staan. BBC1, 1.20-3.00u.

.Marie (Marian Handwerker, 1993, B/Fr/Port). Sensitieve road movie over een zwangere tiener (Marie Gillain) die Brussel ontvlucht en op weg gaat naar Portugal, mede om het 7-jarige zoontje van een verongelukte vriend naar zijn moeder te brengen. Een monumentje voor liefde en hoop in een wrede wereld. Maandag, TV5, 13.00-15.00u.

En nagesynchroniseerd: Table for Five (Robert Lieberman, 1983, VS). Duitsl.2, 1.25-3.20u.