Selectie; Televisie; zaterdag

ACTUALITEITEN

Nova. Verslag vanuit de 42 forten van De Stelling van Amsterdam waar een aantal werkloze jongeren vrijwillig timmer-, hoveniers- en schilderwerk doet. Doel is om weer in een arbeidsritme te raken. Zeventig procent van de deelnemers aan dit project komt erna weer in een reguliere baan terecht. Geopperd wordt nu of dit project wellicht soelaas biedt aan de groep Marokkaanse jongeren die onlangs problemen veroorzaakte in Amsterdam-West. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Living Europe. Natuurdocumentaire. Met vandaag aandacht voor het leven van een ijsbeer en haar jongen en van zeevogels die strijd moeten voeren met hongerige poolvossen. Ned.2, 20.25-21.20u.

The Cold War. Documentaireserie over de Koude Oorlog. Vandaag over de vorming van elkaar vijandig gezinde machtsbolwerken in Europa, door het gevecht dat de Sovjet Unie, Amerika en Groot-Brittannië leveren om de toekomst van Berlijn. BBC 2, 21.05-21.55u.

De Ploeg. Portret van de Groningse kunstenaarsgroep De Ploeg in de periode 1918-1928, toen zich binnen het collectief de belangrijkste ontwikkeling voltrok: het ontstaan van een specifiek Groningse interpretatie van een Noord-Duits geörienteerd Expressionisme. Zie ook TV-Vooraf. Aan de hand van historisch archiefmateriaal wordt tevens een beeld geschetst van het (artistieke) leven in het Groningen van de jaren twintig. Ned.2, 00.21-01.22u.

INTERVIEWS

Šimek ontmoet! In de kapel van de St. Nicholaasstichting in Denekamp praat Martin Šimek met kardinaal Willebrands over het Hiernamaals, goddelijke liefde en Willebrands' broer die als priester zijn leven lang in Suriname woonde. Willebrands komt tot de conclusie dat zijn broer een veel zwaarder leven heeft gehad dan hijzelf. Ned.3, 17.30-17.55u.

Karel. Vandaag in de rubriek Oud Nieuws, Ben van Veen. Hij was begin jaren tachtig woordvoerder van de bewoners van de gifwijk in Lekkerkerk. Hij blikt terug op de gebeurtenissen toen en vertelt waar hij zich momenteel mee bezighoudt. Daarnaast een gesprek met Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau. Ned.1, 20.31-21.07u.

AMUSEMENT

Blue Peter Night. Thema-avond rondom het jeugdprogramma Blue Peter dat veertig jaar bestaat. Zie ook TV-Vooraf. BBC1, 19.00-0.05u. Onderbroken door andere programma's.

Kaandorp: ... en Vliegwerk. Tweede en laatste deel van een registratie van dit cabaretprogramma van Brigitte Kaandorp. Ned.3, 20.06-21.06u.

Wetten, dass...? Amusementsprogramma rondom weddenschappen. Met vandaag optredens van o.a. Ringo Starr, Cliff Richard en Gloria Estefan. Duitsl.2, 20.45-23.00u.

Monte Carlo. Eerste aflevering van een live-programma waarin Carlo Boszhard in een groot huis allerlei (onverwachte) gasten ontvangt. Het programma is gebaseerd op het Britse Noel's House Party waarvan producent Joop van den Ende onlangs de rechten voor Nederland verwierf. In VARA TV-Magazine van deze week noemde Boszhard het 'duidelijk een investering van Joop in mij'. RTL4, 22.30-23.30u.

VIP's. Roddel-tv met Evert Santegoeds. Vandaag aandacht voor het politie-onderzoek naar de dood van Prinses Diana en interviews met NCRV-presentatrice Mariska Hulscher en acteur Edgar Wurfbain, die na zijn succes als soapacteur in Nederland in Hollywood aan de bak probeert te komen. Verder bekijkt Harry Mens de villa van Emile Ratelband vanuit de lucht en geeft ex-bokser, tegenwoordig modekoning, Regilio Tuur zijn mening over de kleding van Nederlandse sterren op feestjes van de afgelopen week. Veronica, 22.45-23.20u.

Weerzien op 3: Late late Lien-show. Terugblik op dit bekende amusementsprogramma uit de tachtiger jaren met Wieteke van Dort. Vandaag de aflevering met Willem Nijholt, Boudewijn de Groot en Yvonne Keuls. Ned.3, 00.35-01.20u.

MUZIEK The Corrs in concert. Registratie van het slotconcert van de Ierse groep de Corrs in de Royal Albert Hall. BBC 2, 17.15-18.15u.

Plankenkoorts. Theaterprogramma met vandaag: Het benefietconcert van Tori Amos in Madison Square Garden, New York. België 2, 22.30-23.30u.

Middernacht Klassiek. Vandaag Mozarts Symfonie nr. 39 in Es KV 543, door het Sinfonia Academica Ochestra Lodz. Ned.2, 23.50-00.21u.

KUNST L!NK. Cultureel magazine. Vandaag o.a. een verslag van het Filmfestival in Gent, een bezoek aan de tentoonstelling van Marc Chagall in Luik en een gesprek met Luc Sante over zijn nieuwe boek. Belg.2, 20.30-21.00u.

SPORT WK Wielrennen. Rechtstreeks verslag van de wegwedstrijd van de dames tijdens de WK wielrennen in Valkenburg. Onder de deelnemers o.a. Leontien van Moorsel die deze week goud won tijdens de tijdrit en Elsbeth Vink. Ned.2, 14.00-17.26u.

Nederland-Peru. Rechstreeks verslag van deze vriendschappelijke interland, vanuit het Philips-stadio in Eindhoven. Het commentaar wordt verzorgd door Harry 'De Regenjas' Vermeegen. Aansluitend, om 22.15 uur, een nabeschouwing met Frits Barend en Henk van Dorp. Veronica, 20.20-22.45u.

Studio Sport. Samenvatttingen van de interlands Nederland-Peru, Turkije-Duitsland en Italië-Zwitserland. Hans Kraaij analyseert. Ned.3, 22.45-23.35u.

FILMS

National Lampoon's Senior Trip (Kelly Makin, 1995, VS). Eendimensionale klucht waarin opgeschoten studenten verzeild raken in de politieke slangenkuil van Washington. SBS6, 20.35-22.15u., onderbroken door reclame.

Made in America (Richard Benjamin, 1993, VS). Eigentijdse variatie op traditionele romantische Hollywoodkomedie. Afro-activiste Whoopi Goldberg ontwikkelt een zwak voor macho met cowboyhoed (Ted Danson), de tot dan toe onbekende spermadonor van wie zij 16 jaar terug een dochter kreeg. Ned.1, 21.07-22.58u.

.Clear and Present Danger (Philip Noyce, 1994, VS). Na Patriot Games de tweede verfilming van een boek van Tom Clancy waarin Harrison Ford de rol speelt van CIA-agent Jack Ryan. Uitstekend gemaakte actiethriller betreft de strijd tegen Colombiaanse drugsbaronnen. SBS6, 22.15-0.40u., onderbroken door reclame.

Jägarna/The Hunters (Kjell Sundvall, 1996, Zweden). In Zweden zelf uiterst succesvolle thriller, gesitueerd in het Noorden van dat land. Politieman uit de grote stad keert er terug naar zijn geboortedorp. Belg.1, 23.25-1.16u.

National Lampoon's Loaded Weapon I (Gene Quintano, 1993, VS). Grappen zijn dun gezaaid in parodie op de politiefilm Lethal Weapon. Met Emilio Estevez als Mel Gibson en Samuel L. Jackson als Danny Glover. Ook de ondervragingsscène uit Basic Instinct wordt gepersifleerd. BBC1, 23.30-0.45u.

King of the Hill (Steven Soderbergh, 1993, VS). Autobiografische roman van A.E. Hotchner lag ten grondslag aan derde speelfilm van de regisseur van sex, lies and videotape en Kafka. Een fijngevoelige vertelling over de soepele overlevingskunst van 12-jarige zoon van werkloze Jeroen Krabbé en ziekelijke Lisa Eichhorn in het St. Louis van de depressiejaren. BBC2, 0.35-2.15u.

Boy Slaves (P.J. Wolfson, 1938, VS). Moralistisch melodrama gold destijds als controversieel. Weggelopen jongen belandt in werkkamp. Met Anne Shirley. BBC2, 2.15-3.25u., zwart-wit.

The Painted Hills (Howard F. Kress, 1951, VS). Laatste van de zeven MGM-films met Lassie werd gesitueerd in het Wilde Westen van 1870. Met Paul Kelly. SBS6, 2.25-7.00u., met reclame.

En nagesynchroniseerd:

Mad Mad Morgan (Philippe Mora, 1976, Australië). Duitsl.2, 23.20-0.50u.; Revenge (Tony Scott, 1990, VS). Duitsl.1, 23.35-1.20u.; Illegal (Lewis Allen, 1955, VS). Duitsl.2, 0.55-2.20u., zwart-wit; Cuba (Richard Lester, 1979, VS). Duitsl.1, 1.30-3.30u.; The Big Boodle (Richard Wilson, 1957, VS). Duitsl.1, 3.30-4.50u., zwart-wit; Devil's Island (William Clemens, 1940, VS). Duitsl.1, 4.50-5.50u., zwart-wit.