Schröder zegt Clinton steun toe; In Kosovo-crisis

WASHINGTON, 10 OKT. De toekomstige Duitse bondskanselier, Schröder, heeft president Clinton gisteren zijn steun toegezegd voor plannen van de NAVO om militair op te treden tegen Servië in verband met de situatie in Kosovo.

Dat zei Schröder gisteren na een ontmoeting met de Amerikaanse president in Washington. “We kunnen niet toestaan dat zich in Kosovo een catastrofe ontwikkelt met overal vluchtelingen”, aldus Schröder. Hij waarschuwde Slobodan Miloševic, de president van Joegoslavië, dat hij er niet op hoeft te rekenen dat Duitsland zal weigeren om tegen hem op te treden.

Ook Joschka Fischer, de voorman van de Groenen die naar verwachting de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt en die Schröder in Washington vergezelde, zei: “Miloševic moet niet denken dat de nieuwe regering een minder vastberaden positie zal innemen dan de oude. Met betrekking tot Miloševic is er niets fundamenteel veranderd in de Duitse positie.”

Schröder zal pas op 27 oktober aantreden als opvolger van kanselier Helmut Kohl, wiens regering tot die tijd aan de macht is en die dus ook moet beslissen over instemming met een NAVO-actie. Clinton, die bij de NAVO-bondgenoten pleit voor een militaire aanval, heeft donderdag over de kwestie getelefoneerd met Kohl, die hem Duitse steun toezegde, aldus Clintons woordvoerder.

De steun van Schröder voor een NAVO-actie in de kwestie-Kosovo was niettemin een belangrijk signaal dat hij niet zal breken met het buitenlandse beleid van zijn voorganger. “Niemand wil een oorlog daar”, zei Schröder, “maar ik vind het absoluut belangrijk dat er een zekere mate van besluitvaardigheid is. Miloševic moet de resoluties van de Verenigde Naties nakomen en wij zullen doen wat we kunnen om te zorgen dat dat gebeurt.”

Clinton gaf na zijn gesprek met Schröder aan dat hij er niet op rekent dat Duitsland op dit moment troepen zal leveren voor een actie tegen Servië. “Het is voor mij nu genoeg dat we het eens zijn over de opdracht om tot actie over te gaan”, aldus de Amerikaanse president. Schröder voegde daaraan toe dat hij hoopt dat de Amerikaanse gezant Richard Holbrooke erin slaagt om Miloševic te overtuigen zijn troepen uit Kosovo terug te trekken. Later zei hij nog uitdrukkelijk tegen de pers dat hij er geen bezwaar tegen heeft als de vertrekkende bondskanselier “het activeren van NAVO-troepen steunt”.