SALSA

Orlando Paleo: El Buen Camino (Columbia 489 175). David Rothschild: Lookin' Up (VIA Jazz 9920472).

De in de jaren zeventig met de term 'salsa' overgoten fusion van latin stijlen is al lang niet meer het exclusieve domein van Puerto-Ricanen uit 'Nu Yorica'. Een mooi bewijs dat salsa met succes geëxporteerd is, levert de in Venezuela getogen maar in Parijs woonachtige percussionist Orlando Poleo op El Buen Camino. Op deze in Caracas opgenomen cd valt te genieten van ingenieuze arrangementen, uitgevoerd door een wakker orkest van een man of tien dat even overtuigend een chachachá als een merengue speelt. Er staat op deze cd één compositie die 'El Tiempo' heet, maar vaart hebben bijna alle stukken, ook die waarin gezongen wordt.

Op Lookin' Up, de debuut-cd van trombonist David Rothschild, wordt veel meer gezongen, in koorvorm en solistisch. De romantische tenor Adalberto Santiago zong zijn partijen in New York in, en Beatriz Aguiar, Cachito Vaz, Lilian Viera en Jazmin Saavedra in Amsterdam, al vele jaren de woonplaats van Rothschild.

Hoewel Rothschild vrijwel de enige blazer is, klinken er dankzij intensieve overdubbing toch herhaaldelijk sonore en loepzuivere koperkoren. Het tempo ligt gemiddeld lager dan bij Poleo, waardoor deze cd zich beter leent om op te dansen. Zelfs een paar 'slijpers' ontbreken niet; als het bij het liefdesduet 'Felicidad' niet lukt, kan men beter uitzien naar een andere 'amor'.

    • Frans van Leeuwen