'Rente voor hypotheken te hoog'

Banken brengen klanten een te hoge hypotheekrente in rekening. Daardoor verdienen de financiële instellingen volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) op jaarbasis 600 miljoen gulden extra. De belangenbehartiger van huizenbezitters meent dat banken slechts de helft van de scherpe rentedaling van de afgelopen twee maanden in hun tarieven hebben verwerkt.

De hypotheekrente is nauw verbonden met de bewegingen van de kapitaalrente. Het verschil tussen het rendement op de staatsobligaties en de hypotheekrente schommelt al jaren rond de 1 procent. Ondanks de twee recente rondes van renteverlagingen, tot het historisch lage peil van 5 procent, is dit verschil door de gekelderde kapitaalmarktrente opgelopen tot 1,4 procent.

Alleen de afgelopen maand hebben de banken door deze gestegen marge al 50 miljoen gulden extra verdiend, aldus adjunct-directeur J. Nijhof van de VEH. De reactie van de banken nu staat haaks op die van enkele jaren geleden, schetst Nijhof. Begin 1996 en 1997 wisten de banken niet hoe snel ze de renteverhogingen in hun hypotheektarieven moesten doorberekenen. Secretaris P. Feenstra van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) noemt de rekensom van Eigen Huis “uit de lucht gegrepen, omdat het alles op één hoop gooit”. “We hebben zelf ook wat rekenwerk gedaan en daarbij komen we uit op een fractie van het bedrag van de VEH.”