Rente in Portugal en Ierland lager; Obligaties verliezen fors

AMSTERDAM, 10 OKT. De centrale banken van EU-lidstaten Ierland en Portugal hebben gisteren besloten tot een verlaging van de rente. De Europese obligatiemarkten zijn desondanks met forse verliezen gesloten.

De centrale bank van Portugal bracht zijn geldmarktrente terug van 4,5 naar 4 procent. Een heilzaam effect op de obligatiekoersen bleef uit. Later op de dag verlaagde ook de centrale bank van Ierland de rente, van 6,19 tot 4,94 procent.

Dinsdag verlaagde Spanje zijn rente van 4,25 naar 3,75 procent. De Bank of England volgde eergisteren met een verlaging van 7,5 naar 7,25 procent. Het bestuur van de Europese Centrale Bank vergadert komende dinsdag in Frankfurt. Conflicterende uitlatingen van Bundesbank-president Tietmeyer deze week maakten handelaren onzeker of de Bundesbank en de ECB een verlaging van de rente indien nodig overwegen of niet.

De komende Duitse bondskanselier Schröder verklaarde ruimte te zien voor een verlaging van de rente in zijn land, maar onderstreepte dat het rentebeleid een zaak is van de Bundesbank, en vanaf 1 januari van de Europese Centrale Bank. President Duisenberg verklaarde gisteren in Groningen weinig in een verdere Duitse of Nederlandse renteverlaging te zien.

De rente op tienjarige Nederlandse staatsobligaties steeg gisteren door de ongekende koersval van obligaties van 4,14 procent naar 4,39 procent. Ook elders in Europa stegen de kapitaalmarktrentes fors. In de Verenigde Staten daalden de koersen van langlopende obligaties eveneens sterk, waardoor de tienjaarsrente, die eerder deze week nog 4,6 procent bedroeg, boven de 5 procent eindigde.

In New York gonsde het gisteren van de geruchten dat het bestuur van de Federal Reserve Board, de Amerikaanse centrale banken, eerder zal samenkomen dan de officiële datum van 17 november voor de eerstvolgende vergadering. Als er eerder een bijeenkomst komt, dan is er een kans dat de Amerikaanse officiële rente eerder naar beneden wordt gebracht. Twee weken geleden verlaagde de Fed de geldmarktrente Fed al van 5,5 procent naar 5,25 procent.

Wall Street sloot de week positief af. De Dow Jones-index eindigde 167,61 punten (2,17 procent) hoger op 7899,52.

De dollar hield in Amsterdam het herstel vast van de daling tot onder 1,80 op donderdag. In de Verenigde Staten steeg de Amerikaanse munt gisteravond nog iets verder tot 1,8485 gulden.

Tegenover de yen bleef de dollar zwak, met een koers van 117,45 yen. Mede door het dollar-herstel bleven de aandelenkoersen in Europa immuun voor de koersval op de obligatiemarkt. De AEX-index eindigde op 851,11 punten, 23,44 punten boven het slot donderdag.