Premier dreigt EU met veto bijdrage

DEN HAAG, 10 OKT. Premier Kok sluit zich aan bij staatssecretaris Benschop (Europese Zaken) inzake de dreiging van Nederland om een veto uit te spreken over de meerjarenbegroting van de Europese Unie. Het veto over deze 'Agenda 2000' wordt uitgesproken als het bedrag dat Nederland de komende vier jaar aan de EU moet betalen niet omlaag gaat.

Dit maakte Kok gisteren duidelijk op zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. “We spelen het hard”, verklaarde hij, “zoals ook andere landen het hard spelen.”

Hij benadrukte dat een veto een uiterst redmiddel is om de komende vier jaar de EU-afdracht met 1,3 miljard gulden te verminderen. Het kabinet heeft deze besparing al ingeboekt. Kok reageerde op een rapport van de Europese Commissie waarin wordt erkend dat Nederland onevenredig veel aan 'Brussel' betaalt.

Hoewel hij kritiek heeft op de cijfermatige onderbouwing in het rapport, is de premier blij met deze erkenning en beschouwt hij het als een signaal om met andere EU-lidstaten te onderhandelen over een vermindering van de Nederlandse afdracht. “Dat zal nog een fikse strijd worden”, kondigde Kok aan. “Want waar de één bespaart, moet de ander inleveren.”

Het gebruiken van een veto is volgens de premier aan de orde als de lidstaten niet ontvankelijk zijn voor de Nederlandse argumenten. “Als Nederland overal zijn neus zou stoten, dan moet men weten dat men ook onze steun nodig heeft voor Agenda 2000.” Afgelopen woensdag liet staatssecretaris Benschop zich in Straatsburg al in vergelijkbare bewoordigen uit. Belangrijke besluiten moeten in de EU unaniem worden genomen.

Kok gaf aan dat het grootste deel van de 1,3 miljard bespaard wordt als de groei van de EU-uitgaven de komende jaren nul procent zal zijn. Verder wil Kok een groter aandeel in de structuurfondsen en is hij voorstander van het idee om de landbouwuitgaven te laten dalen. Dit laatste levert Nederland jaarlijks zo'n 350 miljoen op. De komende maanden worden de onderhandelingen afgerond over de nieuwe financiële structuur van de Europese Unie.