Onafhankelijke media in Servië komen in gevaar

BELGRADO, 10 OKT. Met de toenemende dreiging van NAVO luchtaanvallen tegen Servische doelen komen de onafhankelijke Servische media steeds verder onder druk te staan. Gistermiddag moest een onafhankelijk Hongaars-talig radiostation in de Vojvodina (voormalige autonome provincie binnen Servië) de knop omdraaien. Een paar uur eerder was het onafhankelijke studenten-radiostation Index in Belgrado uit de lucht gehaald.

Het Servische ministerie van Informatie, geleid door de radicaal-nationalistische Aleksandar Vucic, grijpt naar alle mogelijke middelen om de verspreiding van onafhankelijke informatie tegen te gaan. In het kader van het 'landsbelang' werd eerder deze week een decreet van kracht dat radiostations verbiedt om buitenlandse programma's uit te zenden. Een dertigtal onafhankelijke radiostations, verenigd in de associatie voor onafhankelijke electronische media (ANEM), gaf op gezette tijden programma's door van de Servisch-talige afdelingen van onder andere de BBC.

Veran Matic, voorzitter van ANEM en hoofdredacteur van het belangrijkste onafhankelijke radiostation van Servië, B 92, maakt zich grote zorgen. Als de NAVO echt gaat aanvallen, zal de regering de noodtoestand uitroepen en ook B 92 uit de lucht halen. Hij vindt dat de internationale gemeenschap te veel is gefixeerd op president Miloševic en te weinig oog heeft voor de kwetsbare democratische structuren die ondertussen in zijn land van de grond komen. Sinds de grote anti-Miloševic demonstraties van twee jaar geleden is er een heel netwerk van onafhankelijke media ontstaan. Dat zal in één klap tot zwijgen worden gebracht, zodra de NAVO aanvalt, denkt Matic.