Olympische status

Over twee jaar mogen trampolinespringers deelnemen aan de Olympische Spelen. Hoort deze sport thuis op de Spelen?

Frans Koffrie, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Bond: “Ik kan geen reden bedenken waarom trampolinespringen niet op de Olympische Spelen thuishoort. Het is een mooie sport die verwant is aan turnen en mondiaal op een hoog niveau wordt beoefend. De sprongen zijn technisch hoogwaardig, sierlijk en spectaculair. Het leuke is dat we in Nederland redelijk meedoen in het trampolinespringen. Toen ik het bericht kreeg, heb ik geen fles champagne opengetrokken, want een verrassing was het niet echt. Hier leef ik al jaren naartoe.”

Raymond van Barneveld, wereldkampioen darts: “Voor de sport is het alleen maar goed. Hoe meer sporten de olympische status krijgen, hoe beter. Ik hoop dat darts ooit ook olympisch wordt. Goud op de Olympische Spelen, dat is iets waarvan je droomt. Het probleem met darts is dat niet iedereen op dezelfde lijn zit. Speltypes verschillen en de indeling van toernooien is elke keer weer anders. Ook moeten er volgens mij zeventig bonden aangesloten zijn bij de Internationale Dartsfederatie. Dat zijn er nu 52. Over de hele wereld wordt het spelletje gespeeld, maar niet iedereen is aangesloten bij een bond. Dat moet veranderen. Vermoedelijk komt 2000 te vroeg, maar 2004 moet haalbaar zijn.”

Paul Turken, voorzitter van de Nederlandse Squash Bond: “Het is leuk voor de trampolinebond dat zij aan alle criteria van het IOC hebben voldaan. Bravo voor hen. Mijn hart ligt echter bij squash en daarom ben ik wel een beetje jaloers. Ik had er graag tussen gezeten. Wij zijn al jaren intensief in overleg met de olympische club. Aan de formele criteria, zoals het aantal landen waarin de sport wordt beoefend en het aantal deelnemers voldoen we. Er zijn ook een aantal informele criteria, zoals belangstelling van de media en populariteit van de sport in de grote landen. Alleen in Amerika is squash niet groot, dat is een nadeel.”

George Nieuwendijk, voorzitter van de Nederlandse Touwtrek Bond: “Ik wil de trampolinebond best feliciteren en ik gun ze het ook van harte. Aan de andere kant: net als touwtrekken is ook trampolinespringen maar een kleine sport. Dat wij dit jaar geen olympische erkenning hebben gekregen, is een grote teleurstelling. We blijven streven naar die erkenning. Als we die hebben, kunnen we proberen weer op het wedstrijdprogramma te komen, want ook van 1900 tot en met 1920 was touwtrekken een olympische sport. De Internationale Touwtrekfederatie heeft een aantal goede pijlen op de boog. Over de hele wereld wordt touwgetrokken, ook in China, Japan, Canada en de Verenigde Staten. Voor Nederland zou het mooi zijn als we olympisch worden, want de prestaties van de Nederlandse touwtrekkers zijn vrij goed.”

Dick Jaspers, biljarter: “Met alle respect, maar trampolinespringen hoort niet thuis op de Olympische Spelen. Waarom niet? Dan kun je alles wel olympisch maken. Op de kop staan bijvoorbeeld. Met biljarten ligt het anders. Dat wordt over de hele wereld gespeeld. Ik geloof dat in 2004 driebanden, pool en snooker op het programma komen. Daar droom ik nog niet van. Ik weet niet eens of ik mag meedoen voor Nederland.”

Henk Smits, voorzitter van de Nederlandse Bowlingfederatie: “Over de hele wereld bowlen circa vijftien miljoen mensen. Ik schat dat het aantal trampolinespringers veel lager is. Ik gun ze het wel, maar het was voor ons wel een teleurstelling. Wij proberen bowling al twintig jaar op het wedstrijdschema te krijgen. We voldoen aan alle criteria. Maar je bent afhankelijk van de beslissingen van het IOC. Voorzichtig denk ik aan vriendjespolitiek. En ik denk dat veel mensen bowlen toch vooral zien als een gezellig avondje uit.”

    • Johan Stobbe