Nieuwe bundeling in olie-industrie

NEW YORK, 10 OKT. De concentratiegolf de olie-industrie heeft een nieuwe krachtenbundeling opgeleverd. De Amerikaanse maatschappijen Ultramar Diamond Shamrock (UDS) en Phillips Petroleum voegen hun raffinage- en verkoopbelangen in de Verenigde Staten en Canada samen.

De nieuwe combinatie wordt de op drie na grootste verkoper van benzine in Noord-Amerika, met meer dan 12.000 stations. De tien raffinaderijen vertegenwoordigen 6,5 procent van de raffinagecapaciteit in Noord-Amerika. De totale jaaromzet ligt rond 20 miljard dollar (omstreeks 37 miljard gulden).

In feite neemt UDS de betreffende belangen van Phillips over. Er komt een nieuwe onderneming met de naam Diamond 66. Daarin is de merknaam Phillips 66 terug te vinden. UDS, in 1996 ontstaan door een fusie van Ultramar en Diamond Shamrock, krijgt een belang van 55 procent in Diamond 66 en Phillips 45 procent.

Phillips ontvangt 800 miljoen dollar (omgerekend omstreeks 1,5 miljard gulden).

Onder druk van het lage niveau van de olieprijzen zijn dit jaar al meer grote allianties tot stand gekomen. British Petroleum (BP) nam de Amerikaanse maatschappij Amoco over voor 54 miljard dollar. Shell en Texaco kondigden aan hun raffinage- en verkoopbelangen in Europa te bundelen na dat eerder al te hebben gedaan in de Verenigde Staten. Vorig jaar gingen British Petroleum en Mobil samen in Europa. (ANP)