MAGISCH VIERKANT

Bedankt voor het prachtige artikel over de magische vierkanten ('Op een rijtje', W&O 12 september). Ik ben de zoon van Dame Kathleen Ollerenshaw en ik heb derhalve, hoewel ik zelf geen wiskundige ben, een levendige belangstelling voor het Project van de Perfectste Pandiagonale Magische Vierkanten. Mijn moeder werkte er aan zolang ik mij kan herinneren, ongetwijfeld talloze duizenden uren, waarvan vele op weinig sociale tijden zowel overdag als 's nachts! Ik heb ongeveer negen maanden in Nederland gewoond, in 1959, toen ik bij Philips een baantje had na mijn eindexamen en voor mijn ingenieursstudie aan de universiteit van Oxford. Daarom was ik in staat het artikel - langzaam en veelvuldig gebruik makend van een woordenboek - te lezen.

Misschien is het interessant te melden dat ik een Internetsite heb gebouwd, die als begeleiding bij het boek dienst doet. Ik beschik over twee Webadressen: www.magic-squares.com en www.most-perfect.com. Beide kunnen worden gebruikt. Op de site, die voortdurend wordt uitgebreid, is al een simuleringsprogramma voor het vier-bij-vier-vierkant te vinden. Tevens bevat de site een reeks geannoteerde schermbeelden van dit programma.

    • Charles Ollerenshaw M.A