Lat ligt bij Oranje hoger voor Moens

Oscar Moens is een van de vijf debutanten in de selectie van het Nederlands elftal, dat vanavond oefent tegen Peru en dinsdag tegen Ghana. De 25-jarige doelman van AZ kan de uitverkiezing prima gebruiken als springplank naar het buitenland.

NOORDWIJK, 10 OKT. Ed de Goey (Chelsea) en Ruud Hesp (FC Barcelona) keepen wekelijks op het hoogste niveau in prominente buitenlandse competities, maar bondscoach Frank Rijkaard koos voor Oscar Moens als reserve-doelman achter Edwin van der Sar. Een keuze met het oog op de toekomst, aangezien het eerder genoemde duo de dertig is gepasseerd. En het Europees kampioenschap is pas over twee jaar.

Maar er was één keeper in Nederland die dacht dat hij de kroonprins zou zijn van het keepersgilde: Sander Westerveld. De sluitpost van Vitesse liet vorig seizoen al weten dat hij klaar was voor Oranje. En nu rekende hij op een kans, want hij had toch meer routine op het hoogste niveau en meer internationale ervaring dan zijn voornaamste concurrent Oscar Moens?

Bondscoach Frank Rijkaard besliste anders. De debuterende trainer wilde juist eens bekijken wat de kwaliteiten van Moens zijn als hij zich moet manifesteren tussen topspelers. Westerveld reageerde in de media zijn ongenoegen af op de doelman van AZ. Inmiddels is dat conflictje uit de wereld. Moens: “Ik heb dinsdag een fax van hem ontvangen. Zijn woorden waren uit hun verband gerukt. Hij had het zo niet bedoeld. Hiermee is de kous voor mij af. Ik kan het ook niet helpen dat ik ben geselecteerd.”

Moens was even verrast als iedereen toen hij hoorde dat hij tot de uitverkorenen behoorde. “Ik wist niet eens dat er een interland zou worden gespeeld. Ik heb twee dagen in de wolken gelopen.” Moens heeft ternauwernood twee jaar ervaring in de eredivisie. Hij stond vier jaar onder de lat bij Excelsior, verdedigde het doel van Go Ahead in de hoogste afdeling en speelde vervolgens twee seizoenen bij AZ, waarvan één in de eerste divisie. “Bij Excelsior speelde ik weliswaar in de kelder van het betaalde voetbal, maar bij die club had ik altijd veel te doen en dat was goed voor mijn ontwikkeling. Maar vorig seizoen stond ik daar maar niets te doen. Als je eenmaal aan de eredivisie hebt geproefd is dat niet leuk meer.”

Moens tekende bij AZ een tienjarig contract dat doorloopt tot liefst 2007. “Het is niet de bedoeling dat ik die verbintenis uitdien. Het geeft alleen beide partijen een stukje financiële zekerheid. Het is beter voor mijn ontwikkeling als ik volgend seizoen al naar het buitenland ga. Bij voorkeur Italië, Spanje of Frankrijk. Het gaat nu goed met AZ, maar ik speel toch liever bij een buitenlandse subtopper dan in Nederland. Ik denk niet dat AZ zal dwarsliggen. Een week nadat ik in Alkmaar had getekend wilde de club al meewerken aan een transfer naar Glasgow Rangers. Maar ik voel er niets voor naar Schotland te gaan. Ik kies voor een club waar ik denk te kunnen aarden, niet in eerste instantie voor het geld.”

Zijn reactiesnelheid beschouwt hij als zijn belangrijkste wapen, de korte mouwen zijn misschien wel zijn handelsmerk. “Zo sta ik al zes jaar in het doel. Als het niet te koud is tenminste. Het zit gewoon lekker. Ik vind dat je er als keeper verzorgd moet uitzien. Dat helpt bij je uitstraling. Voetballers zullen dan eerder denken 'die kan wel wat' dan wanneer je er als een malloot bijstaat.”

Met alle respect voor AZ, maar Moens ondervond de afgelopen dagen aan den lijve dat de lat bij Oranje een paar centimeter hoger ligt. “Ik had vooral moeite met het tempo in de partijtjes.” Volgens keeperstrainer Pim Doesburg heeft Moens zich echter kranig geweerd. “Een goede doelman pakt het snel op en dat doet hij. Oscar ontwikkelt zich bijzonder goed en hij heeft best mogelijkheden. Met hem hebben we een alternatief voor de toekomst. Als Hesp en De Goey er niet meer zijn, gaat het leven door bij Oranje. Al gaan keepers langer mee dan voetballers. Het is ook goed dat Moens nu weet wat hij mist bij AZ, waar veel automatismen zijn. Wat betreft zijn toekomst zou ik hem adviseren niet meteen voor het geld te kiezen. Dat komt altijd wel.”

Moens hoopt natuurlijk dat hij aan speelminuten toekomt. “Liever een hele wedstrijd dan een invalbeurt. Het is altijd behelpen met warmdraaien langs de lijn. Maar ik ben al blij dat ik aan deze trainingsstage heb mogen meedoen. Normaal moet je, nu mag je.”

    • Erik Oudshoorn