Kamer wil ook oud-ministers horen over ramp

DEN HAAG, 10 OKT. In de parlementaire enquête naar de Bijlmerramp moeten de huidige ministers van Verkeer en Waterstaat, Binnenlandse Zaken, Economische Zaken, Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken, alsmede hun voorgangers vanaf 1992 worden gehoord. Dat heeft de Tweede Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat gisteren voorgesteld. De Tweede Kamer zal naar verwachting volgende week formeel besluiten tot het instellen van een parlementaire enquête.

Niet bekend

Niet bekend

In het voorstel worden geen namen genoemd, maar het staat wel vast dat behalve de huidige minister van Verkeer en Waterstaat Netelenbos ook haar voorgangers Jorritsma (thans minister van Economische Zaken) en Maij-Weggen (nu Europarlementariër) onder ede worden gehoord. Wellicht wordt ook nog oud-bewindsman Andriessen opgeroepen, die in 1994 een maand het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft geleid na het vertrek van Maij-Weggen. Tevens was hij minister van Economische Zaken in het kabinet Lubbers III.

Andere oud-ministers die worden opgeroepen zijn Wijers (Economische Zaken), d'Ancona (Volksgezondheid) en Van den Broek (Buitenlandse Zaken). De commissieleden willen verder het voormalig hoofd van de BVD, Docters van Leeuwen horen, alsmede medewerkers van El Al, van Schiphol, oud-burgemeester Van Thijn en hulpverleners van brandweer en GG en GD.