Italië zoekt uitweg na val kabinet

ROME, 10 OKT. De Italiaanse premier Romano Prodi is gisteren afgetreden nadat hij een vertrouwensstemming in de Kamer van Afgevaardigden met één stem verschil verloor. Het centrum-linkse kabinet is nu demissionair.

Een motie van vertrouwen werd met 313 tegen 312 stemmen verworpen. Prodi ging meteen daarna naar president Oscar Luigi Scalfaro om zijn ontslag aan te bieden. Deze aanvaardde dat en zou vanmiddag al consultaties beginnen over een uitweg uit de crisis.

Oorzaak van de crisis was het verzet binnen de kleine communistische partij, die het kabinet gedoogde, tegen de begroting. Een groep dissidente communisten besloot Prodi toch te steunen, maar heeft hem niet kunnen redden.

Bondgenoten van Prodi suggereerden gisteravond dat het wegvallen van een deel van de communistische steun zou moeten worden opgevangen door te proberen de coalitie uit te breiden met de kleine centrum-partij van oud-president Francesco Cossiga. Daarbij zou ook iemand anders dan Prodi premier kunnen zijn.

Volgens de rechtse oppositie zou dit allemaal kiezersbedrog zijn. De parlementaire basis onder het kabinet mag niet worden veranderd zonder dat de kiezers zich daarover kunnen uitspreken, zei Gianfranco Fini van de Nationale Alliantie, de voormalige neofascisten.

Volgens een grondwettelijke bepaling mag president Scalfaro binnen een half jaar voordat zijn mandaat afloopt geen verkiezingen uitschrijven. Die periode gaat eind november in.