Horecabond wil geen euro op nieuwjaarsdag

WOERDEN, 9 SEPT. De euro moet niet op nieuwjaarsdag, maar vanaf 7 januari 2002 de gulden definitief vervangen als betaalmiddel. Dit bepleit Koninklijk Horeca Nederland.

Het verbond van horecaondernemers is fel tegenstander van het voornemen van het Nationaal Forum voor introductie van de euro om de gulden en de euro twee maanden naast elkaar in omloop te houden. Een eenmalige invoering op nieuwjaarsdag 2002 veroorzaakt volgens Horeca Nederland directeur J. Claes echter “grote chaos”. “De mensen feesten dag en nacht, maar de banken zijn gesloten. Dat kan dus niet.”

Vandaar dat de invoering van de euro als enig betaalmiddel op 7 januari zou moeten plaatsvinden. Die dag is volgens Claes “niet zo hectisch”. Consumenten en ondernemers zouden de eerste week van januari kunnen gebruiken om zich in hoog tempo te voorzien van euro's.

De detailhandellobby pleit al langer voor een 'big bang'- overstappen op de euro op één dag.