Holbrooke en Miloševic praten vandaag verder

BELGRADO/WASHINGTON, 10 OKT. Na meer dan zes uur overleg met de Joegoslavische president Miloševic gisteren praat de Amerikaanse gezant Richard Holbrooke vandaag met hem verder over een oplossing van de crisis in Kosovo. Holbrooke reist vanochtend eerst naar de hoofdstad van Kosovo, Priština, voor overleg met de Albanese leider Ibrahim Rugova.

Holbrooke wilde vannacht na afloop niet zeggen of hij vooruitgang had geboekt bij zijn poging Miloševic zover te krijgen dat hij de eisen van de internationale gemeenschap accepteert om een einde te maken aan het geweld in Kosovo. “Ik wil de gesprekken alleen maar kenschetsen door te zeggen dat ze ernstig zijn en dat de situatie ernstig is”, aldus Holbrooke. Zijn missie geldt als een laatste poging om NAVO-bombardementen tegen Servië te voorkomen.

De aanstaande Duitse kanselier Schröder heeft de Amerikaanse president Clinton gisteren verzekerd dat hij geen bezwaar heeft tegen een NAVO-optreden tegen Servië zonder toestemming van de VN-Veiligheidsraad. Hij zei ervan uit te gaan dat de demissionaire regering (van CDU, CSU en FDP) NAVO-ingrijpen zal goedkeuren. Dit besluit wordt maandag verwacht. Daarmee lijkt een einde gekomen aan de onzekerheid over het Duitse standpunt.

Een besluit over ingrijpen van de NAVO in Kosovo is “aanstaande”, zei een NAVO-functionaris gisteravond na een beraad van de zestien NAVO-ambassadeurs. Vandaag komen zij opnieuw bijeen. De NAVO-leden staan op het punt consensus te bereiken over de definitie van een “wettelijke basis” voor het optreden, aldus de NAVO-zegsman. Steeds meer landen scharen zich achter de Amerikaanse opvatting dat geen aparte resolutie van de Veiligheidsraad nodig is. Als elementen voor de wettelijke basis kunnen gelden een resolutie van de V-raad van twee weken geleden over Kosovo, een rapport deze week van VN-chef Kofi Annan en de “bedreiging van de regionale stabiliteit”.

Na Nederland stemde ook de Belgische regering gistermiddag in met deelname aan een eventuele NAVO-operatie in Kosovo.