Gunstige regeling RLD ingetrokken

AMSTERDAM, 10 OKT. Ambtenaren van het Rijksluchtvaartdienst (RLD) mogen per direct geen gebruik meer maken van een kortingsregeling van de KLM. Dat heeft minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) gistermiddag besloten nadat de zogeheten IPB-regeling voor RLD-medewerkers in de publicteit kwam.

IPB staat voor Indien Plaats Beschikbaar en biedt een korting van negentig procent op vliegtickets van het business class-tarief. Pas vlak voor de vlucht vertrekt krijgt de betrokkene te horen of er een stoel beschikbaar is. De KLM zegt deze regeling in het leven te hebben geroepen om vliegtuigen zo vol mogelijk te krijgen.

Naast KLM-medewerkers en personeel van andere luchtvaartmaatschappijen kregen ook RLD-medewerkers en hun gezinsleden de korting aangeboden. Hoewel de RLD een controlerende taak heeft en luchtvaartmaatschappijen zoals de KLM sancties op kan leggen, vond de dienst niet dat er sprake was van ongeoorloofde belangenverstrengeling. “Het is nog nooit gebleken dat dit invloed op ons werk heeft”, zei een RLD-woordvoerder gistermorgen.

Minister Netelenbos kwam de regeling gisteren voor het eerste ter ore, aldus de RLD. Zij heeft samen met de directeur-generaal van de RLD vervolgens 's middags besloten dat hiervan geen gebruik meer gemaakt mag worden en dat de afspraken met de KLM worden opgezegd. Netelenbos noemt de regeling “onacceptabel”. De kortingsregeling voor RLD-medewerkers bij de KLM is 28 jaar van kracht geweest. Volgens de woordvoerder werd er nauwelijks nog gebruik van gemaakt. Van de zevenhonderd medewerkers zouden in 1997 twaalf mensen met de korting hebben gevlogen.