Golfploeg Amerika heeft vierde titel in zicht

ST. ANDREWS, 9 OKT. Amerika ligt op koers voor een vierde overwinning in de Alfred Dunhill Cup. Na de 3-0 tegen Engeland in de eerste ronde hadden Tiger Woods, Mark O'Meara en John Daly ook geen kind aan Japan: 3-0. Morgenochtend spelen de Amerikanen om een plaats in de halve finales tegen Zweden, dat na twee groepswedstrijden ook op de maximale score staat.

Tiger Woods tekende met vier andere spelers voor de laatste score van de dag: 70. In zijn tweede ronde op de befaamde Old Course van St. Andrews is de nummer één van de wereld acht slagen onder par. “Het was vandaag net de vier seizoenen”, sprak Woods naderhand. “Storm, regen, kou, een stralend blauwe lucht met een zonnetje, we moesten ons steeds aanpassen aan de wisslende weersomstandigheden.”

De Old Course, de oudste golfbaan ter wereld, bleek in die condities voor veel spelers een te zware opgave. Van de 48 spelers kwamen er slechts zeven onder par-score van 72, onder wie de Zweden Per-Ulrik Johansson en Patrick Sjöland die fraaie scores van 70 lieten zien dat de Amerikanen niets cadeau zullen krijgen.

John Daly worstelde zich aan de Schotse oostkust naar een 77, genoeg om de Japanner Serizawa (80) voor te blijven. “Ik maakte de voor deze spelvorm klassieke fout om tegen de score van de tegenstander te spelen in plaats van tegen de baan. Daardoor speelde ik veel te defensief”, constateerde de Amerikaan na afloop. Daly overbrugde op de par-4 achttiende hole een afstand van bijna 310 meter. Met een enorme uithaal sloeg hij zijn bal vlakbij de vlag.

In poule twee spelen Schotland en Spanje voor een plaats in de halve finales dankzij een overwinning op respectievelijk China en Ierland, in groep drie is Australië al bijna zeker van kwalificatie. Nieuw Zeeland moet het onderlinge duel met 3-0 winnen om Steve Elkington, Stuart Appleby en Craig Parry nog te achterhalen.

In de laatste poule gaat de winnaar van het duel tussen Zimbabwe en Zuid-Afrika door. Zimbabwe verloor met 2-1 van Frankrijk en Zuid-Afrika met dezelfde cijfers van Duitsland, maar door een groter aantal winstpartijen zijn Frankrijk en Duitsland kansloos voor de hoofdprijs ter waarde van één miljoen gulden.

    • Gerard Louter