Gebak vooral in trek in Zuid-Nederland

Nederland kent grote regionale verschillen in de voorliefde voor gebak en taart. Groningers, Friezen en Drenten zijn dol op cake, maar in het zuiden van het land moet je daar niet mee aan komen. Ook een schnitt en een boomstam gaan er daar, in tegenstelling tot de Randstad, niet in. Vlaai weer wel.

Hoewel cake niet overal populair is, signaleert het vakblad Bakkerswereld een toename van de belangstelling ervoor. In de eerste helft van dit jaar hebben 120.000 huishoudens meer dan in dezelfde periode vorig jaar cake gekocht. De vlaai is nog steeds bezig met een opmars door het hele land. In de eerste helft van dit jaar zijn er 130.000 vlaaienkopende huishoudens bijgekomen, in vergelijking met vorig jaar. De succesvolste vlaaien zijn niet de recht-toe-recht-aan vlaaien, zoals de kersenvlaaien, maar die met bijzondere smaken.

Diepvriesgebak is ook gewild. Circa 38 procent van het 'natte' gebak, zoals slagroomgebak, wordt diepgevroren gekocht. De gemiddelde kilogramprijs ligt rond een tientje, vers gebak is vijf gulden duurder. Vooral diepgevroren minigebakjes, zoals soesjes en mini-tompoezen, worden populairder.

    • Claudia Kammer