Fel debat over Franse partnerwet

PARIJS, 10 OKT. In de Franse Assemblée Nationale is gisteren een verhit begin gemaakt met het debat over het wetsvoorstel dat een samenwoningscontract mogelijk maakt. Het moet gelden voor zowel homo- als heteroseksuelen. De rechtse oppositie is in meerderheid tegen.

Bij het begin van de behandeling waren te weinig Kamerleden van de breedlinkse coalitie in de zaal waardoor rechts kans zag een motie aan te nemen die het ontwerp strijdig met de grondwet verklaarde. Het debat ging desondanks door. De stemming werd uitgesteld tot 27 oktober.

Het samenwonen zonder te trouwen is in Frankrijk sterk toegenomen de laatste jaren. 39 procent van de Franse heteroseksuele paren is niet getrouwd. Het is onduidelijk of het nu voorgestelde Pacte de Solidarité (Pacs) door velen van hen zal worden gekozen. De belastingvoordelen zijn het meest evident. Voor homoseksuelen betekent het Pacs voor het eerst de mogelijkheid samen aangifte inkomstenbelasting te doen, te erven tegen partnertarief en de huur van een huis over te nemen na overlijden. Adopteren door homoparen is niet voorzien. Daar tekent zich ook nog geen meerderheid voor af in Frankrijk.