Den Bakker koestert rol in schaduw van kopmannen

BERG EN TERBLIJT, 10 OKT. “De renner die zondag iets voor een ander doet”, zei bondscoach Gerrie Knetemann gisteren, “wordt niet met een fooitje naar huis gestuurd.” Zonder bedragen te noemen maakte 'de Kneet' in Valkenburg duidelijk dat financiële prikkels het groepsgevoel binnen de Nederlandse wielerploeg moeten bevorderen bij de WK op de weg. Behalve de premies heeft de Nederlandse wielrenunie (KNWU) bonussen gereserveerd voor de medaillewinnaars: 30.000 gulden voor goud, 20.000 voor zilver en 10.000 voor brons. Bovendien heeft een wielerfan 100.000 gulden klaarliggen voor een Nederlandse wereldkampioen.

Gemeten naar het aantal leuzen dat op het asfalt van de Cauberg is gekalkt, is Raymond Meijs een van de populairste renners bij de WK. Dat Knetemann de inwoner van Valkenburg niet selecteerde, maakte de gepasseerde Limburger de afgelopen week alleen maar populairder. Meijs had zo toegeleefd naar de WK en was ervan overtuigd dat hij op basis van zijn prestaties in het afgelopen seizoen een plaats in de nationale ploeg zou krijgen. Maar Knetemann koos voor een renner van Rabobank, Marc Lotz, een ploeggenoot van de kopmannen Michael Boogerd en Leon van Bon. Ook Lotz woont in Valkenburg, maar is minder populair dan Meijs. Morgen is Lotz Boogerds meesterknecht, zoals Van Bon vooral door Aart Vierhouten wordt bijgestaan. De Cauberg heeft voor Lotz een bijzondere betekenis: zijn vader ligt er begraven.

Knetemann heeft begrip voor de afkeurende reacties in de streek op de beslissing Meijs te passeren. “Het is zuur, maar mijn tactisch concept is van dien aard dat er geen plaats is voor Meijs. Jammer, maar helaas.”

Van Bon en Boogerd zijn de kopmannen, maar in hun schaduw heeft hun Raboploeggenoot Maarten den Bakker morgen snode plannen. “Als ik goed ben, mag ik als kopman rijden zonder werkelijk kopman te zijn. Zo is dat gegroeid en dat weten Leon en Michael ook. Neem de Ronde van Vlaanderen. Van Bon en S/orensen waren daar de kopmannen, terwijl ik de beste was. In de Goldrace waren Van Bon en Boogerd de kopmannen en toen was ik ook super. Ik hoef niet per se een van de kopmannen te zijn. In de schaduw voel ik me meer op m'n gemak.”

Als het moet stelt Den Bakker zich gedienstig op. “Als Leon en Michael beter zijn, cijfer ik mezelf weg.” Als de twee kopmannen in de finale in een goede positie liggen, zal hij er alles aan doen om een van hen aan de regenboogtrui te helpen. “In tegenstelling tot Leon en Michael hoef ik me niet te richten op andere grote kopmannen, zoals Bartoli en Tafi. “Ik wil liever wat eerder weg zijn. Als ik me bijvoorbeeld vijf ronden voor het einde goed voel, ga ik gewoon.”

Den Bakker schetst zijn ideale wedstrijdverloop. “Voor mij zou het het mooiste zijn als ik vlak voor de echte finale met een groepje weg ben waarin ik niet te veel krachten hoef te verspillen, met de toppers achter ons. Die komen dan in de laatste ronde bij ons terug en op dat moment, als er even getwijfeld wordt, ga ik er alleen vandoor. Ik begin met een voorsprong aan de Cauberg en rij dan alleen naar de streep. Als ik een goeie dag heb, ligt dit parcours mij uitstekend.”

Den Bakker noemt als een minpunt dat hij zich in het voorjaar fitter en energieker voelde dan aan het einde van het seizoen. “In oktober goed zijn is niet eenvoudig als je er al een jaar op hebt zitten. Dat hebben alle renners, behalve Bartoli.”

De enige afwezige op de persconferentie van de Nederlandse ploeg was gisteren Danny Nelissen. Sinds zijn naam een jaar geleden in verband werd gebracht met dopingpraktijken, mijdt de Limburgse renner zoveel mogelijk de pers. “Hij is een latente mediafobie aan het ontwikkelen en daar heb ik alle begrip voor”, zei Knetemann over de wereldkampioen bij de amateurs van 1995. Morgen heeft Nelissen als beschermde renner een vrije rol. Waar nodig zal hij Boogerd en Van Bon bijstaan. Knetemann: “Misschien zal hij de wereld verbazen.” Knetemann houdt ook rekening met een verrassende prestatie van Tristan Hoffman, die sterk uit de Ronde van Spanje kwam. Ook hij heeft als beschermde renner ruimte voor eigen initiatief.

De favorieten Boogerd en Van Bon maakten gisteren een zeer ontspannen indruk. “Het gevoel is goed”, zei een kalme Van Bon. Boogerd voelde een “positieve spanning. Ik denk niet dat ik zal breken door de spanning.” Hoe zijn droomscenario eruitziet? “Het mooiste is het om er 500 meter voor de streep alleen vandoor te gaan. Het maakt me eigenlijk niet uit hoe het zondag verloopt, als het maar in mijn voordeel is.”

Morgen ontbreekt de Spanjaard Abraham Olano, die donderdag wereldkampioen tijdrijden werd. Toen gaf hij al te kennen dat door knieproblemen de kans groot was dat hij de wegwedstrijd moest laten schieten. Nadat Olano gisterochtend even op de hometrainer had gezeten, meldde hij zich af.

De strijd bij de neo-amateurs (tot 23 jaar) was gisteren een Italiaanse aangelegenheid. Ivan Basso werd met een voorsprong van 16 seconden op het peloton wereldkampioen. Rinaldo Nocentini en Danilo di Luca waren de snelsten in de massasprint.

    • Ward op den Brouw