Belegger op alle markten afgestraft

AMSTERDAM, 10 OKT. Vluchten kan niet meer. Beleggers worden op iedere financiële markt afgestraft. Niet alleen de aandelenkoersen zakten deze week diep weg, ook de dollar stortte in elkaar, en gisteren waren de obligaties aan de beurt. Hier en daar trad wel weer licht herstel op, maar feit blijft dat de financiële markten momenteel zeer nerveus zijn.

De belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beursstemming, de AEX-index sloot gisteren op 851,11 punten, drie punten hoger dan het slot van vorige week vrijdag. Het lijkt of er niets is gebeurd, maar van woensdag op donderdag verloor de index in 24 uur tijd maar liefst 10,5 procent. Hoe moet je als belegger reageren op zo'n beweeglijke markt? Stilzitten als je geschoren wordt, zoals dat in beursjargon heet. Of toch maar de relatief best renderende fondsen eruit pikken?

Onderzoeksbureau Iris, van Rabobank en Robeco, heeft een groep van vijf hoofdfondsen geselecteerd die minder gevoelig zijn voor de verslechterende conjuctuur of rentedalingen. Het zijn Heineken, Numico, VNU, Ahold en Wolters Kluwer.

“Wij kijken naar de fondsen die beter presteren dan de gehele markt”, zegt strateeg H.S.K. Hemmes. Volgens hem hebben deze fondsen relatief het minst te vrezen van de negatieve invloeden die momenteel de beurskoeren bestoken. “Cyclische fondsen zijn afhankelijk van onder meer olie- en grondstofprijzen. Maar dit kunnen ook uitzendbureaus zijn die minder tijdelijke werknemers kunnen plaatsen, of uitgevers die minder verdienen aan personeelsadvertenties. De financials hebben als nadeel dat ze rentegevoelig zijn. Bovendien kunnen de zakenbanken bij dit beursklimaat minder verdienen aan emissies of beursintroducties.”

De belegger kan natuurlijk ook naar andere Europese beurzen uitwijken, maar veel zin lijkt dit niet te hebben. Op de beurs van Amsterdam bedroeg de daling sinds de koerspiek van juli 35 procent. Wie in die tijd al zijn geld op de veertig Parijse hoofdfondsen had gezet was 42 procent van zijn vermogen kwijtgeraakt. Ook de beurzen van Frankfurt en Milaan daalden harder dan Amsterdam. Op de kleine Brusselse beurs hadden beleggers de beste zaken kunnen doen. De Bel-20 verloor ten opzichte van zijn record 'slechts' 22 procent.

Zakenbank Merrill Lynch verwacht dat de Amsterdamse aandelenmarkt zich de komende weken verder naar beneden zal bewegen. Volgens analist M. Slenderbroek, nekt de beweeglijkheid (volatiliteit) van de koersen het vertrouwen van de belegger. “Je zag dat gisteren bij Océ. Al weken gaat het omlaag en gisteren ineens met vijftien procent omhoog. Daar ligt niets fundamenteel aan ten grondslag. Daar zitten gewoon een hoop beleggers short”. De analist meent dat professionele handelaren stukken Océ moesten kopen om aan hun leveringsverplichtingen jegens hun klanten te voldoen.

Slenderbroek verwacht dat de obligatierente in de Verenigde Staten en Europa verder naar beneden kan en dat de dollar zal herstellen. Dat zou goed zijn voor de aandelenkoersen. Anderzijds voorziet de zakenbank een afname van de economische groei.

Slenderbroek: “Het kan zijn dat de markt daar nu al op heeft geanticipeerd. Dan kan het twee kanten op gaan: of de groeiafname valt mee, en dan gaan we weer omhoog. of het valt alsnog tegen en zakken we verder weg.”

    • Sjouke Rijper