WE is wie

President-commissaris Rob Hazelhoff van detailhandelsconcern KBB (Bijenkorf, Hema, Praxis) moet tegenwoordig zelf de auto besturen. Dat is wel wat anders dan vroeger, zegt hij zelf. In zijn tijd als banktopper (ABN Amro) werd hij gereden. Nu moest hij maandag, op weg naar een gezamenlijk KBB-Vendex-persconferentie, even stoppen langs de snelweg om in een woordenboek op te zoeken wat stalking precies betekent.

Hinderlijk volgen. Dat is wat WE International en diens eigenaar R. de Waal bij KBB doen, vindt Hazelhoff. Zelfbescherming (door de uitgifte van preferente aandelen, bijvoorbeeld) is toch vanzelfsprekend? Wie heeft er geen golfclub of hockeystick onder zijn bed liggen tegenwoordig? Aldus Hazelhoff.

Hij ontpopte zich op de persconferentie als woordvoerder van het dode-dichtersgenootschap (Elsschot, Goethe), pr-man van het pijprokersgilde en als aspirant lid van de Nederlandse vereniging van intriganten. Zijn ultieme bewijs van de slechte bedoelingen van WE? Een uitlating van een woordvoerder dat een vijandig bod op KBB niet is uitgesloten. Het had effect. Verwarring bij de tegenstander. Actie beschadiging WE, aflevering 1a. Prompt voegde WE een nieuw pr-bureau toe aan zijn team van adviseurs.

De hamvraag: is tegenspeler Ronald de Waal van WE net zo belezen als Hazelhoff? Heeft hij met zijn financier Rabobank en haar participatiedochter Gilde zijn huiswerk gemaakt? De coöperatieve gigant uit de Hollandse polder lanceerde vorige week een handig boekje voor beleggers over de euro, inclusief een verklarende woordenlijst. Daarin komt het woord vijandige overname niet voor.