Voorganger Jorge nieuwe trainer Paris SG; Neumann naar Vitesse

ROTTERDAM, 9 OKT. De Duiter Herbert Neumann (45) is vanmorgen aangesteld als nieuwe trainer van Vitesse. Hij vervangt met onmiddellijke ingang de Portugees Arthur Jorge (52) die naar de Franse club Paris Saint Germain vertrekt. Neumann was de afgelopen zestien maanden in dienst van NAC. Hij was tussen 1992 en 1995 ook al werkzaam bij Vitesse. Bij NAC neemt assistent-trainer Ton Lokhoff de taken van Neumann voorlopig over.

Jorge was pas een paar maanden in dienst bij Vitesse. Hij vroeg en kreeg ontbinding van zijn contract, nadat Paris Saint Germain hem een aanbieding had gedaan. Bij deze club vervangt hij de ontslagen Alain Giresse. Jorge was van 1991 tot 1994 ook al werkzaam bij Paris Saint Germain.

Jorge noemde privé-omstandigheden als reden voor zijn vertrek. Zijn gezin zou niet kunnen aarden in Nederland. Jorge liet de training van gisteren over aan zijn assistenten. Aanvoerder Michel Kreek en John van den Brom werden door het bestuur onmiddellijk op de hoogte gesteld van het vertrek van Jorge.

Met Jorge als trainer behaalde Vitesse in acht competitieduels negentien punten. Vitesse bezet achter Feyenoord de tweede plaats in de eredivisie. In het UEFA-Cuptoernooi was Jorge eveneens succesvol. Vitesse bereikte vorige week ten koste van AEK Athene de tweede ronde. Daarna werden Martijn Reuser en Marc van Hintum geselecteerd voor het Nederlands Elftal.

Ondanks de goede resultaten kreeg Jorge veel kritiek op zijn werkwijze. De spelers klaagden dat hij hen te verdedigend liet voetballen. Bovendien communiceerde hij slecht met zijn spelers. Jorge spreekt matig Engels. De voormalige trainer van de nationale ploegen van Portugal en Zwitserland spreekt liever Frans. Om die reden vestigde hij zich een maand geleden in Den Haag, waar zijn kinderen een internationale, franstalige school hebben bezocht.

Jorge werd door Paris Saint Germain benaderd na de slechte start van de club in de competitie. De Franse topclub werd bovendien in de eerste ronde van het Europa Cup 2-toernooi uitgeschakeld door het Israelische Maccabi Haifa. In 1994, gedurende zijn eerste periode bij Paris Saint Germain, behaalde Jorge de landstitel. De Franse supporters waren echter niet tevreden over de trainer; ze vonden zijn speelwijze te defensief.

Jorge is de vijfde trainer binnen drie jaar die zijn contract bij Vitesse niet uitdient. De club ontsloeg Ronald Spelbos wegens tegenvallende resultaten. Zijn opvolger Frans Thijssen werd door voorzitter Aalbers niet capabel genoeg geacht. Technisch directeur Leo Beenhakker, die als trainer tussentijds werd vervangen Henk ten Cate, vertrok naar Feyenoord voordat zijn contract bij Vitesse was afgelopen. Ten Cate werd op zijn beurt na een conflict met voorzitter Aalbers ontslagen. Jorge trad afgelopen zomer in dienst.