Utrecht heeft plan voor bouw van drie transferia

UTRECHT, 9 OKT. De gemeente Utrecht wil drie transferia aan de rand van de stad aanleggen. Tussen deze parkeervoorzieningen en de binnenstad komt snel openbaar vervoer. Ook in het centrum wordt het aantal parkeergarages uitgebreid en aan de westkant van de stad komt een nieuwe invalsweg.

Wethouder H. Kernkamp (verkeer) presenteerde gisteren een pakket maatregelen voor de bereikbaarheid van de stad, waarover de gemeente eind dit jaar een akkoord wil sluiten met het rijk. Het plan voorziet ook in een sobere uitvoering van de omstreden busbaan door het centrum. Kernkamp verwacht dat in de universiteitswijk de Uithof een transferium door de private sector kan worden gefinancierd.

Het akkoord zou voor een periode van vijf tot zeven jaar zekerheid moeten bieden voor een investeringsprogramma van 3,4 miljard gulden, waaraan de stad 635 miljoen gulden bijdraagt. Voor een bedrag van 1,7 miljard gulden heeft de rijksoverheid al toegezegd, maar de stad wil meer vrijheid in de besteding daarvan.

De mobiliteit in en rond Utrecht is de laatste jaren sterk toegenomen. De bouw van 30.000 woningen in de nieuwe wijk Leidsche Rijn en kantoren en winkels bij het station brengen de leefbaarheid aan de westkant van de stad in gevaar, aldus het college van B en W.