Strijd om de Bijenkorf beslist; Welke bank wil na afvallen Rabo een vijandig bod wel financieren?

De strijd om de macht bij detailhandelsconcern KBB lijkt gestreden nu de Rabobank geen vijandig bod van WE International wil financieren. Of lokt het grote geld in Londen?

ROTTERDAM, 9 OKT. Tenzij het familiebedrijf WE International op korte termijn een nieuwe financier vindt, is het voorgenomen concurrerende bod op detailhandelsconcern KBB (Bijenkorf, Hema, Praxis) van de baan. De Rabobank, de primaire kapitaalverschaffer van WE (eigenaar van Hij en Zij), voelt niets voor een vijandig bod op KBB, waarbij vijandig wil zeggen dat het bod niet de steun heeft van de directie en commissarissen van KBB.

De KBB-top heeft zich in februari gecommitteerd aan een overname door Vendex (V&D), decennia de belangrijkste concurrent. Tot medio vorig jaar zag Vendex fusiegesprekken steeds stranden, maar het vertrek van van de directie van KBB en het verlies van 141 miljoen gulden in het afgelopen boekjaar (tot en met 31 januari) vermorzelden de laatste claims op zelfstandigheid.

Afgelopen maandag verhoogde Vendex, na aandringen van de KBB-top, zijn eerdere bod met 22,50 gulden per aandeel naar 167,50 gulden, dat is 2,50 gulden meer dan de hoogste indicatie van WE. Direct activeerde KBB bovendien zijn bescherming tegen vijandige overnames door 11.432.834 preferente aandelen uit te geven aan een bevriende stichting. Met deze effecten heeft de stichting praktisch de meerderheid van stemmen op een aandeelhoudersvergadering. Geen enkele andere belegger kan genoeg gewone aandelen overleggen om die blokkade te doorbreken.

De enige effectieve maatregel van WE International tegen het een-tweetje van KBB en Vendex is zelf een schaarbeweging maken: een stap naar de rechter om de bescherming door te knippen en tegelijkertijd een echt hoger bod op tafel leggen zodat er voor de KBB-beleggers ook concreet te kiezen valt.

Naar de rechter stappen kan ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Die staat als belangenbehartiger wellicht sterker dan WE. De VEB is spreekbuis van beleggers met zo'n 40 procent van de KBB-aandelen. Partijen met 35 procent van de aandelen hebben zelfs schriftelijk beloofd dat zij de groep opposanten trouw blijven, zo liet VEB-directeur drs. P. de Vries deze week weten.

Zonder hoger bod is een rechtszaak echter zinloos. Beleggers hebben nu een (verhoogd) bod en daarvan worden zij niet slechter. Binnen de Nederlandse verhoudingen hebben de bestuurders van de beschermingsstichting niet onredelijk gehandeld, zal een rechter redeneren.

WE verdient op zijn KBB-aandelen nu een miljoen of 16, evenveel als met een jaartje Hij en Zij winkelverkopen. Als WE vindt dat hij door de beschermingsbarrière in zijn belangen wordt geschaad, doordat zijn bod nu opeens het opschrift vijandig heeft gekregen, moet WE dat maar aannemelijk maken. Met een hoger bod. De Rabobank ziet echter niets in een vijandig bod, dat haar in een harde confrontatie zou brengen met KBB, Vendex, ABN Amro (financieel adviseur Vendex) en met ING, die grote aandelenpakketten KBB en Vendex heeft en doorgaans de zijde kiest van de directie van aangevallen bedrijven.

Wie zou een hoger, vijandig en daarmee risicovol bod van WE wel willen financieren? Banken proberen, onder druk van hypernerveuze beleggers, op dit moment juist her en der hun risico's te reduceren. WE kan via zijn zakenbank/adviseur Salomon Smith Barney bondgenoten zoeken onder de kapitaalkrachtige beleggingsfondsen in Londen die verzelfstandigingen van grote bedrijven financieren.

Het is echter de vraag of WE-eigenaar De Waal, die nu volledig baas in eigen huis is, de zeggenschap na een overname wil delen met deze geldschieters, die bekend staan om hun scherp gesneden financieringen en het Angelsaksische gemak om kosten- en personeelsreducties aan te raden.