Sterren in de pap

In Frankrijk hebben ze het koken uitgevonden. Niet helemaal waar maar een beetje waar is het wel. Omdat ze daar veel dingen hebben bedacht die er vroeger niet waren. Allerlei koks, die in hun restaurant de mensen graag wat nieuws willen voorzetten, denken steeds maar weer: 'Wat is lekker bij wat?' Anders komen hun klanten niet terug. Krijgt de kok geen cent meer in zijn portemonnee en kan hij op het laatst zelf zijn eten niet meer betalen.

Het gaat nog steeds goed met het bedenken in Frankrijk. Als een kok hele bijzondere combinaties heeft uitgevonden komt er een soort eet-ambtenaar op bezoek, die kijkt in de pan en proeft. Is het heel lekker dan zegt hij tegen de kok: 'U kookt werkelijk de sterren van de hemel!' Daarna komt er een boek uit en daarin staat de naam van de kok met die ster, die hij van de hemel heeft gekookt, erbij. Een heel goede kok kan wel drie sterren verdienen. Michel Guérard, dat is zo'n beroemde kok met drie sterren, heeft iets bedacht wat jij ook makkelijk kunt maken en bedenken. Maar hij was eerst. Je kunt het wel namaken.

Kleine selderijknol kopen, schillen en in brokken snijden. Die doe je samen met driekwart liter melk in een pan. Als de melk kookt de vlam lager en honderd gram rijst erbij doen en wat zout en peper. Wel in het begin even roeren met een houten lepel, zodat de rijst niet aan de bodem blijft kleven. Als de knolselderij zacht is doe je de brokken knol met de rijst samen een minuut in de keukenmaalmachine. Daarna een kopje van de melk erbij en een lepel van die lekkere Franse crème fraîche. Nog even laten draaien. Wat komt eruit? Geen gewone puree. Maar wel buitengewone pap. Is er nog wat vleesjus over van gisteren? Anders een klontje boter van vandaag erop.