Shell verkoopt vinylfabrieken aan Shin-Etsu

ROTTERDAM, 9 OKT. Shell Chemicals verkoopt zijn belangen in vier vinylfabrieken aan het Japanse Shin-Etsu. In twee fabrieken in Nederland - Rovin, in Pernis en de Botlek - heeft Shell een belang van vijftig procent. Rovin is een joint venture met Akzo Nobel, dat zijn aandeel ook aan Shin-Etsu verkoopt. Een fabriek in het Franse Berre, waar polyvinylchloride (PVC) wordt gemaakt is volledig eigendom van Shell. In een andere Franse fabriek in Fos-sur-Mer, waarvan Shell zestig procent bezit wordt vinylchloridemonomeer (VCM) gemaakt. Voor de overname van die fabriek is instemming nodig van Shells partner Elf Atchem. Van PVC en VCM worden onder andere plastic buizen en flessen gemaakt.

Zowel Shell als Akzo Nobel lieten eerder dit jaar al weten van de vinylproductie af te willen, omdat zij niet meer tot de kernactiviteiten wordt gerekend.

De 126 mensen die het Shell-deel van de joint venture bemannen, blijven bij Shell in dienst en worden gedetacheerd bij Shin-Etsu. De honderd mensen die in de Akzo-fabriek werken, komen bij de Japanners op de loonlijst.

Voor Shin-Etsu, een internationaal chemieconcern, past de aankoop in de strategie ook Europees de positie op de vinylmarkt te versterken.