Rotterdam tevreden; Drugspanden sluiten werkt tegen overlast

ROTTERDAM, 9 OKT. Het sluiten van overlast gevende drugspanden in Rotterdam is geen zaligmakende oplossing, maar het helpt wel. Als gevolg van het dichttimmeren van een dertigtal drugspanden is de overlast in Delfshaven het afgelopen jaar afgenomen.

De gemeente Rotterdam heeft daarom een handboek opgesteld voor andere (deel-)gemeenten die overwegen dezelfde maatregel toe te passen. “Het vooral bedoeld als handreiking”, zegt A. Littooij, opsteller van het handboek. “Delfshaven is enige deelgemeente die ervaring heeft met het sluiten van drugspanden. We wilden anderen de mogelijkheid geven in deze ervaring te delen.”

Het sluiten van drugspanden is mogelijk gemaakt door een wijziging van de gemeentewet die vorig jaar werd doorgevoerd. Met artikel 174-A in de hand kan een burgemeester besluiten een pand op te doeken indien de eigenaar weigert iets te doen aan de overlast voor de buurt. De sluiting duurt maximaal één jaar.

Littooij is tevreden over de resultaten die met de zogenoemde Victoriawet of 'burgemeestersluiting' tot nu toe zijn behaald. “Natuurlijk is het sluiten van drugspanden maar één onderdeeltje van een effectief drugsbeleid. Maar het is wel een onmisbare schakel. Door de sluiting krijgen de dealers steeds minder ruimte.”

Inmiddels wordt, onder anderen door PvdA-Kamerlid P. van Heemst, gewerkt aan de opvolger van Victoria: de wet Victor. Hiermee kan een gemeente drugspanden niet alleen voor een bepaalde periode sluiten, maar eveneens het beheer van de woning op zich nemen. In het uiterste geval kan de gemeente zelfs overgaan tot onteigening van het pand.

Opbouwwerker A. Schenk van de deelgemeente Delfshaven is enigszins in zijn wiek geschoten dat hij niet over het verschijnen van het handboek is geïnformeerd. “Maar laat er geen twijfel over bestaan dat we dolblij zijn dat de wet Victoria er is. Misschien gaat het sluiten van drugspanden nog wat langzaam, maar het is een enorme verbetering ten opzichte van de vroegere situatie. Verdere aanscherping van de wet juich ik toe.”