Renteverlaging op komst; J.P. Morgan: VS stevenen af op recessie

NEW YORK, 9 OKT. De Amerikaanse economie stevent af op een recessie in 1999. Een verdere renteverlaging lijkt nabij. Volgens de zakenbank J.P. Morgan zal de economie in het tweede en derde kwartaal van 1999 krimpen.

Steeds meer economen raken ervan overtuigd dat de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, tussentijds de rente zal verlagen. “Als de situatie nog verder verslechtert zal de 'Fed' de rente verlagen en niet wachten tot een reguliere vergadering van de FOMC”, aldus Marilyn Schaja, econoom en Fed-watcher bij Donaldson, Lufkin & Jenrette. De FOMC (Federal Open Market Committee) is het beleidsbepalend comité van de Fed.

Het is jaren geleden dat de Fed afweek van een geplande FOMC-vergadering om een rentebeslissing te nemen. Schaja denkt echter dat als de situatie daartoe aanleiding geeft in de week van 20 oktober de rente kan worden verlaagd met een kwart procent tot 5 procent. Na de reguliere bijeenkomst van 17 november zou de geldmarktrente dan opnieuw met een kwart procent dalen.

De onrust op de financiële markten gaf gisteren aanleiding tot dergelijke speculaties. Aandelenkoersen daalden opnieuw en het Dow-Jonesgemiddelde brak na een vrije val van 275 punten door het belangrijke niveau van 7.539 en daarna zelfs de 7.500. Volgens analisten is het een slecht teken dat dat koersniveau opnieuw bereikt is, hoewel de Dow Jones zich aan het eind van de dag herstelde en de dag afsloot met een verlies van slechts tien punten. De electronische Nasdaq-beurs bleef zwaar in de min en verloor en 42 punten, ofwel drie procent, en eindigde op 1.419.

De stemming was somber door de lagere dollar en geruchten over riskante valutaposities van beleggingsfondsen, onder meer het Tiger Management Fund. Ook maakte Citigroup, de nieuwe naam van het gefuseerde Citicorp en The Travelers, bekend dat een aanzienlijk lager resultaat over het derde kwartaal kon worden verwacht. De nettowinst zou 700 miljoen dollar minder kunnen zijn. De bank heeft te maken met 350 miljoen aan handelsverliezen bij Salomon Smith Barney en 240 miljoen dollar verloren in de Russische financiële crisis.

Abby Joseph Cohen, de gevierde marktgoeroe van Goldman Sachs, stelde haar voorspellingen voor te verwachten bedrijfswinsten over 1999 naar beneden bij. De economen van J.P. Morgan verwachten een milde recessie met nulgroei in het eerste kwartaal, 2 procent mingroei in het tweede en 1 procent mingroei in het derde kwartaal van volgend jaar.

Herstel van de groei zou optreden in het vierde kwartaal van volgend jaar.

Intussen zal de werkloosheid in elk geval oplopen tot boven de vijfenhalf procent van de beroepsbevolking. Nu is dat nog 4,6 procent. De Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zal volgens J.P. Morgan stapsgewijs de rente verlagen tot ongeveer 3,5 procent. Nu staat de geldmarktrente nog op 5,25.

Hoewel een lagere groei voor 1999 al enige tijd voorzien was, is het pas sinds deze week dat echt van een recessie wordt gesproken. “Soms zit je al bijna in een recessie voor je het in de gaten hebt”, aldus de econoom Robert Mellman van J.P. Morgan. “Het probleem is nu een acuut liquiditeitstekort en dat werkt door. Het probleem ligt voor vijftig procent buiten de VS. De exporten zijn gaan dalen en Amerikaanse multinationals zien hun resultaten in het buitenland achteruitgaan.” Mellman verwacht dat de iets hogere werkloosheid en de lagere aandelenkoersen de bestedingen zullen afremmen.