Parlement van Albanië steunt regering Majko

TIRANA, 9 OKT. De nieuwe Albanese regering van premier Pandeli Majko heeft gisteren het vertrouwen van het parlement gekregen.

Majko, die de regering van zijn voorganger Fatos Nano slechts licht heeft gewijzigd, kreeg de steun van alle 104 afgevaardigden die aan de stemming deelnamen. Afwezig waren de parlementariërs van de oppositionele Democratische Partij van ex-president Sali Berisha, die het parlement boycot in de hoop vervroegde verkiezingen af te dwingen. Onmiddellijk na Nano's aftreden en de aanwijzing van Majko als zijn beoogde opvolger, had Berisha zich nog positief uitgelaten over de kans op verzoening en eventuele steun van zijn partij. Maar enkele dagen later al trok hij die steun in en beweerde hij dat Majko als student een jaar lang aan een 'geestesziekte' was behandeld. Woensdag zei Berisha dat Majko's regeringsprogramma niet realistisch is en dat zijn beleid op een mislukking zal uitlopen.

Voor de stemming in het parlement zei de pas 30-jarige Majko - hij is de jongste premier van Europa - dat het herstel van orde en rust in Albanië zijn belangrijkste prioriteit is, gevolgd door de opstelling van een grondwet, de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit en de macro-economische stabiliteit. In zijn toespraak hekelde hij de 'genocide' en de 'etnische zuivering' van de Serviërs in Kosovo en betuigde hij zijn steun aan de pogingen van de internationale gemeenschap om het conflict in Kosovo op te lossen. (Reuters)