'Paddestoelen plukken is levensgevaarlijk'

Kinderen moeten niet het bos worden ingestuurd om paddestoelen te plukken.

Dat schrijven verschillende mensen aan de Kinderpagina naar aanleiding van de rubriek Paddestoelen zoeken op deze pagina. Paddestoelen zijn steeds zeldzamer, dus ze moeten niet geplukt worden, schrijft bijvoorbeeld mevrouw Modderman uit Arnhem. Bovendien is het levensgevaarlijk, schrijft ze: 'Kinderen moeten zeker niet paddestoelen plukken omdat het gevaar van vergiftigde paddestoelen eten echt bestaat.' Alleen als kinderen met iemand meegaan die weten wat wel en niet giftige zwammen zijn, dan is het veilig, aldus de briefschrijfster. De rubriek moet daarom meteen stoppen, zegt ze. Eetbare paddestoelen zoals eekhoorntjesbrood kun je volgens haar gewoon bij de groenteboer kopen.

Ria Loohuizen, die de driedelige paddestoelen-rubriek schrijft, is het niet met de kritiek van de briefschrijvers eens. Natuurlijk moeten kinderen niet zelf maar in het wilde weg paddestoelen gaan plukken en opeten. Kinderen moeten gaan zoeken met iemand die verstand heeft van paddestoelen, dat stelt ze in haar stukjes. Bovendien raadt ze aan dat kinderen ook in boeken (veldgidsen) nazoeken welke paddestoelen ze voor zich hebben. De eetbare boleten waar zij kinderen op wijst, zijn volgens haar niet zeldzaam. Het is ook niet verboden ze te plukken, zegt ze. “Dat bepaalde soorten paddestoelen zeldzamer worden, komt niet door plukkers, maar door milieuverontreiniging en verandering van landschap.” Binnenkort verschijnt een boek van haar over paddestoelen zoeken, waarin ze ook op deze kwesties ingaat.