Ook een Masai mag zijn vrouw niet slaan

NAIROBI, 9 OKT. Een Keniaanse man mag zijn echtgenote niet afranselen. In een historische uitspraak veroordeelde gisteren een rechter in het Keniaanse stadje Kajiado een Masai man die urenlang zijn vrouw placht af te ranselen. Een in traditionele Masai kledij gestoken groep ouderen buiten de rechtszaal reageerde gelaten op de uitspraak. “Voor ons Masai maakt het vonnis niets uit”, zei een Masai oudste, “we houden vast aan onze gewoonten; een vrouw moet zo nu en dan worden geslagen om haar in toom te houden”.

Volgens de culturele norm van de Masai is je vrouw niet zozeer je partner alswel je eigendom. Niet alleen vrouwen worden, indien ze iets fout hebben gedaan, geslagen met doornige struiken. Ook onbesneden jongens kunnen deze straf ondergaan. Klagen over zo'n behandeling is uit den boze.

Ook bij minder traditioneel levende volkeren en in de steden vindt mishandeling van echtgenotes regelmatig plaats. Afgetuigde vrouwen stappen vrijwel nooit naar de rechter.

De moedige Agnes Siyankoi Muita bracht daar verandering in. De 32-jarige Masai vrouw zegt tijdens haar huwelijk met de 57-jarige Moita Risa ole Kironto regelmatig bont en blauw te zijn geslagen. Maar een jaar geleden was voor haar de maat vol. Ze had tegen de wil van haar echtgenoot de verloving van een buurman bijgewoond. Bij thuiskomst sloeg hij vier uur lang op haar in met een rungu, een zware knuppel met stalen knop. Ze moest de volgende dag naar het ziekenhuis en deed vervolgens aangifte bij de politie.

Voor het eerst in de Keniaanse geschiedenis wees een rechter in een dergelijke zaak vonnis in het voordeel van de vrouw. “De aanklager heeft bewezen dat de verwondingen van Agnes het gevolg zijn van lichamelijk letsel toegebracht door de beschuldigde”, oordeelde de rechter. “Een echtgenoot heeft niet het recht disciplinaire maatregelen te nemen tegen zijn vrouw. Zijn enige remedie voor een zondigende echtgenote is echtscheiding”. De rechter veroordeelde Ole Kironto tot een boete van 5.000 shilling (150 gulden). Agnes toonde zich ontevreden, maar haar advocaat uitte zich positiever: “De rechtbank heeft tenminste geoordeeld dat het slaan van een echtgenote fout is”.

Agnes en ole Kironto wonen inmiddels niet meer samen, en de vader van Agnes is bereid haar bruidschat terug te betalen. Een Masai oudste bij de rechtszaal in Kajiado gaf als commentaar: “Ole Kironto maakte slechts één fout. Hij had haar niet met een rungu moeten slaan. Een gewone stok was voldoende geweest”.