Obligaties remmen herstel AEX

AMSTERDAM, 9 OKT. Explosief stijgende rendementen op obligatieleningen hebben vanochtend een verwacht herstel van de aandelenkoersen gesmoord. De handel rekende op een flinke stijging als gevolg van een aantrekkende dollar, het beperkte verlies van Wall Street en een geringe daling op Tokio.

Massale verkopen op de obligatiemarkt leidden echter tot een ongekend grote koersval van staatsleningen in Europa. Daardoor steeg de effectieve rente op deze obligaties explosief. Een hogere kapitaalmarktrente is slecht voor de aandelenkoersen.

De graadmeter van de Amsterdamse beurshandel, de AEX-index, die gisteren 3,4 procent lager sloot, opende vanochtend slechts vijf punten hoger op 832,67 punten. In de loop van de ochtend steeg de beurs naar 845,47 punten, 2,2 procent (17,8 punten) boven het slot van gisteren.

Ook in Londen was de stemming nerveus als gevolg van de malaise op de obligatiemarkt. De Britse aandelenkoersen stegen met 1 procent. In Frankfurt stegen ze gemiddeld 2,7 procent en in Parijs 3,7 procent.

Op het Damrak gingen de financiële waarden gelijkop met de index. ABN Amro klom 2,8 procent (80 cent) naar 29 gulden. ING steeg 2,1 procent (1,50 gulden) naar 72,70 gulden. Aegon bleef iets achter met een stijging van 0,2 procent naar 132,70 gulden. Gisteren was het dollargevoelige fonds een van de grootste verliezers.

De dollar herstelde zich vanochtend van de koersval van gisteren. In de loop van de ochtend kwam de koers met een winst van 2,5 cent even boven de 1,84 gulden. Aan het eind van de ochtend zakte de koers weer iets terug.

De absolute winnaar van het Damrak was vanochtend Océ. De koers van de fabrikant van kopieermachines steeg 15 procent (6,20) naar 46,90 gulden. NEW YORK De toonaangevende Dow Jones-index sloot met een klein verlies van 9,78 punten op 7731,91 punten. Eerder op de dag noteerde de Dow Jones een verlies van 274 punten. TOKIO De effectenbeurs van Tokio eindigde de handelsdag vanochtend weliswaar lager, maar het verlies viel mee in vergelijking met gisteren. De Nikkei-index daalde met 146,09 punten om te sluiten op 12.879,97. De daling met 1,1 procent betekende niettemin dat de Japanse beurs op het laagste niveau in bijna dertien jaar sloot.