Nog geen extra geld voor de biologische landbouw

DEN HAAG, 9 OKT. De biologische landbouw kan “nog wel een steuntje in de rug” gebruiken, maar minister Apotheker (Landbouw) wil daar voorlopig geen extra geld voor beschikbaar stellen. Dat bleek gisteren tijdens het debat over de begroting van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Tijdens het debat hielden regeringsfractie PvdA en oppositiepartij CDA een pleidooi om het voor boeren fiscaal aantrekkelijk te maken over te stappen op biologische teelt. Volgens de Kamerleden zijn er nog te veel financiële belemmeringen voor boeren die biologisch willen produceren.

Apotheker wil de afzetmogelijkheden zowel in Nederland als in het buitenland vergroten en de voorlichting verbeteren. Die aanpak staat ook al in het stimuleringsplan voor de biologische landbouw van Apothekers voorganger Van Aartsen. De resultaten daarvan wil de huidige minister eerst afwachten, voordat hij extra geld beschikbaar stelt.

Apotheker wijst het voorstel van partijgenoot Ter Veer af om een bezuiniging van ruim twintig miljard de komende vier jaar op de Landbouwuniversiteit Wageningen terug te draaien.

Tijdens de begrotingsbehandeling zei staatssecretaris Faber dat het kabinet overweegt antibiotica in veevoer te verbieden, met name D66 had daarop aangedrongen.